WORLD CUP BLOG - Den 11

ENGLAND!!! ENGLAND!!! ENGLAND!!! ENGLAND!!! ENGLAND!!! ENGLAND!!!
Šest!!
Tolik gólů v jednom utkání nedala Anglie na šampionátu, co se na všechny poctivě od roku 1990 dívám. Jasně, jednalo se o slaboučkou Panamu, ale to neva. I tak mě tento zatím nejvyšší gólový příděl, a zrovna od mojí milované Anglie, potěšil.
Hattrickem přispěl k demolici soupeře Harry Kane, a jeho gólová bilance už čítá pět zářezů! Předběhl Lukaka i Ronalda (nebo, chcete-li, Kristýnku, jak jej velice trefně nazývá Stáry a celý víkend ve Žďárku mu nikdo jinak neřekl) a vede střeleckou tabulku. Je to trošku zvláštní, jak se k tomu dostal. Rozhodně byste neřekli, že je zatím nejlepším útočníkem. Ve hře moc nevyniká, v prvním zápase se prosadil dvakrát po rozích při dorážkách, další dva góly byly z penalty a o tom posledním ani nevěděl, protože jej spoluhráč trefil do paty. Ale na to historie ptát nebude. Come on, Harry, ještě alespoň tři by to chtělo!! Trenéry na šampionátu podezírám, že mezi nimi koluje sázka, kdo bude mít ve svém týmu nejlepšího střelce, tak platí všem večeři. Protože jinak si nedokážu vysvětlit, proč pokaždé, když se nějaký hráč dvakrát trefí a jeho bilance vyroste třeba na čtyři góly, už jej kouč stahuje ze hry. Jen doufám, že ani Lukaka, ani Kanea nebudou lodivodi ve vzájemném zápase, kdy už mají oba jistý postup, šetřit.. To by mě tedy namíchli.

Pamatujete si, jak jsem ve čtvrtek orodoval za zrušení fotbalu? Nejenže to mělo nejspíš nejvíce (samozřejmě souhlasných) ženských reakcí na jakýkoliv můj fotbalový článek, ale hlavně se mě určitě lekl sám fotbal!! :D :D Od té doby, jako mávnutím kouzelného proutku, jsou jednotlivá utkání konečně zážitkem! Včera nejprve ten gólostroj Anglie (i když, rozhodně bych z toho nedělal ukvapené závěry a nevyzdvihoval Southgateovu partu kdovíjak do nebes, protože si ty branky panamští fotbalisté svými fauly a špatným bráněním standartek dávali skoro sami), dále potom pěkné představení Senegalu s Japonci, s prvním konečným výsledkem 2:2 na MS.

Večer jsem obdivoval Kolumbijce. A to zejména Jamese Rodrigueze a Cuadrada. Co ti dva včera proti naprosto mátožným Polákům předváděli, to byla lahůdka pro oko každého fotbalového příznivce. Naši severní sousedé jsou osmým jasným vyřazeným už po dvou kolech. Na to, že polští fanoušci věřili v minimálně čtvrtfinále, to pro kvalifikačního suveréna musí být těžká rána.

Po dvou kolech základních skupin a přesné polovině odehraných zápasů zde máme několik k poznamenání hodných věcí.
Zejména fakt, že přestože se fanoušek u spousty duelů nudil, ani jednou jsme neviděli remízu 0:0! To se stalo naposledy na MS 1954 ve Švýcarsku. Na tom, kde průměr branek na jedno utkání činil dnes neuvěřitelných 5,38..
Nařízeno bylo už 16(!!) penalt (3 z toho byly neproměněny), což je v polovině turnaje rozhodně nejvyšší historické číslo. Je to již teď více, než bylo na předchozím MS dohromady. Pro srovnání - například na celém Euru 2012 v Polsku byly odpískány jenom 3 pokutové kopy.
Jen dvě vyloučení, to je rovněž rarita. To, jak rozhodčí na letošním World Cupu šetří kartami, je oproti nárůstu trestů v předchozích letech velice neobvyklé.
Jasně vyřazeno už je 8 týmů. Saúdská Arábie, Egypt, Maroko, Peru, Kostarika, Tunisko, Panama a Polsko.
Jen teoretickou šanci, že se nebudou balit po skupině, už mají Austrálie, Island a Korea.
Naproti tomu postup před závěrečnými utkáními si uhráli Rusové, Uruguay, Francie, Chorvatsko, Belgie a Anglie.
Nejnapínavějšími přímými bitvami o proklouznutí do druhé fáze, které nás čekají, budou utkání Portugalsko : Írán, Argentina : Nigérie, Brazílie : Srbsko, Švédsko : Mexiko a Kolumbie : Senegal.
Naopak ve vzájemném utkání Francouzů s Dány remíza oběma týmům zajistí postup, takže tam si vsaďte.

 

Komentáře