WORLD CUP BLOG - Den 23

Nezadařilo se. Dosud nejútočnější a řekl bych i nejatraktivnější zápasy hrající tým, Belgie, byl v semifinále proti Francouzům jen stínem toho, který nejprve šokoval obratem Japonce a potom zaskočil i Brazílii.
Škoda, bylo by zajímavé vidět ve finále poprvé v historii právě Belgii.
Nutno ale říct, že Francie zvládla semifinálový duel na jedničku a byla na "rudé ďábly" dokonale připravená. Celý tým od brankaře až po útočníky výborně spolupracoval, zastupoval se a tak nějak symbolicky - Griezmann a Giroud dokázali v klíčových momentech ubránit ve velkých šancích soupeře a na druhé straně stoper Umtiti svým gólem zápas rozhodl. Ze standartky, jak jinak.
Už 69 branek z dosavadních 158 padlo právě ze standartní situace. 44%!! Je vidět, že během necelé měsíc trvající přípravy před MS jsou schopny národní týmy dokonale poladit obranné systémy. Zato útočné návyky se za tak krátkou dobu nezautomatizují. Proto gólů ze hry v 60ti zápasech nepadlo ani 100...
Od čtvrtfinále se navíc téměř přestali prosazovat útočníci. Góla dali jen Griezmann proti Uruguaycům a Kramarić proti Rusům. Zato obránci.. Skórovali v každém zápase, když budeme počítat, že první vlastní gól Brazilců zapřičinil svým výskokem Kompany.. Tabulka nejlepších střelců se tak už nejspíš vůbec nezmění, Kane má zlatou kopačku asi v kapse a moc nevěřím, že by se jeho šestigólová bilance ještě nějak rozrostla..

Ještě se vrátím k zápasu Francie : Belgie. Předpokládám, že většina z vás sleduje utkání na ČT.
Taky vám leze ten namistrovaný, naprosto suchý, smysl pro humor postrádající a stále zasmušilý chytrák Erich Brabec tak na nervy jako mně? Ano, možná se vyzná v rozestaveních a taktických manévrech týmů, ale to my, co sledujeme 200 fotbalů ročně, už dokážeme taky.. Mockrát jsem nesledoval ta stále stejnými frázemi prošpikovaná před- a pozápasová studia (kde suverénně nejzajímavější postřehy mají ti dosud neznámí týpci, co se pohybují přímo v zemích zrovna hrajících týmů), ale už tam mě Brabec tím věčným nesympatickým projevem "uchvátil". Bože, to musí být v soukromý takový arogantní čůůů.....
Vyhodit!!

Dnes večer se dozvíme, kdo se stane druhým finalistou a vyzve Francii.
Chorvatům by se to povedlo poprvé v historii (která není zas tak dlouhá, neb první kvalifikaci absolvovali až na Euro 1996), Anglie by to dokázala teprve podruhé.
Ve svých věčně nepřesných předběžných odhadech toho, jak co dopadne, se velice často inspiruji historií, nejčastěji nedávnou. Za posledních třicet let se stalo jen dvakrát, že by se do finále dostal "nováček", který v něm nikdy nehrál (1998 - Francie, 2010 - Španělsko), jinak v drtivé většině bojovaly o zlato "známé firmy".
Takže Anglie? :)

COME ON ENGLAND!!!







Komentáře