Konec dobrý, všechno dobré? ...zůstaňme na zemi..

Byl to nezapomenutelný a naprosto vyjímečný fotbalový pohárový týden.
Aby svá utkání vyhrála všechna tři česká mužstva, to už se nestalo hodně dlouho. Co se méně prestižní pohár jmenuje Evropská liga a hraje se skupinovým systémem, tak ještě nikdy. Naposledy zaznamenal český fotbal 3 výhry v jednom týdnu v roce 2002, a to v prvním kole poháru UEFA, ještě hraného vyřazovacím způsobem už od prvních utkání.
Kdo by to řekl, že skupinovou fázi Ligy mistrů Plzeň a Evropskou ligu Slavie a Jablonec završí právě takhle, že? Zvláště po tom, jak celý podzim z pohledu českého fotbalu začal..
Jindřich Trpišovský, trenér, jehož rozhovory jsou balzámem na duši a mezi svými kolegy co se týče věcnosti a přesného pojmenování faktů bez výmluv nemá konkurenci, české týmy chválil. Vyzdvihl, že když se chce, tak jsme i s malými rozpočty schopni konkurovat mocnějším klubům s mnohem nadutějšími rozpočty. Účast dvou týmů v pohárové Evropě i na jaře je počinem, který bychom si měli užít, s tím jsem s ním zajedno. I tak si ale myslím, že bychom měli zůstat na zemi.
Nezapomínejme, že všichni soupeři českých mužstev v závěrečných utkáních měli jasný postup, tudíž určitě nezahráli tak, jako v případě ohrožení, že by případná prohra mohla znamenat katastrofu. Mějme na paměti, jak to vlastně s postupy do skupiny u českých týmů bylo. Plzeň do Ligy mistrů postoupila automaticky a Slavia do EL de facto spadla po neúspěšné kvalifikaci právě o Champions League. Jablonec, vítěz domácího poháru, žádné předkolo taktéž hrát nemusel. Olomouc, navzdory pěkným okamžikům proti Seville, ani Sparta po ostudě se Suboticou, se do pohárů neprobojovaly.
Plzeň do jarní části pohárů vlastně také "nepostoupila", jen do ní "spadla" z Ligy mistrů.
Nechci samozřejmě ten krásný konec podzimu tak úplně hanit. Když je dobrý konec, na předchozí trable bývá nejlepší zapomenout. Rozpočty našich klubů ani převeliké dlouhodobější manévry proti bohatším týmům neumožňují. Ale aby se jakákoliv organizace mohla posouvat vpřed, musí vždy analyzovat i to nepodařené. Možná právě HLAVNĚ to nepodařené. A přestože Slavia hraje na podzim na české poměry opravdu dobrý fotbal, Plzeň pod Vrbou prostě pořád dokáže v pravý čas zabrat a v pondělí se bude na losování jarní části s dvěma českými míčky koukat příjemně, nemysleme si, že po jednom vydařeném víkendu je vše růžové.
Není.
Nechme se momentální příznivými zážitky na chvíli unést, ale pracujme dál. S vydělanými hromadami milionů (kterých je tolik, že se ptám, kdy se ta roztočená fotbalová finanční spirála konečně dotkne stropu) musí kluby hlavně dobře naložit. Inteligentně investovat do kádru, do mládeže a pokračovat ve tvrdé práci. A hlavně se neinspirovat u jistého nejmenovaného týmu, jenž má naproti stadionu Letenskou pláň.





Komentáře