Jaké šance bude mít Lojza na změny? A s čím začít hned?

  Nejlepší vobla z mizerného menu. Tak nějak je všeobecně vnímána volba prezidenta českého hokejového svazu. V té, pro rekapitulaci, zvítězil sedmdesátník Alois Hadamczik, někdejší reprezentační trenér, a porazil své další čtyři kandidáty - Jiřího Šlégra, Dominika Haška, Bedřicha Ščerbana a Otakara Černého mladšího.
  Co jsem tak sledoval veškeré diskuze jak odborné tak neodborné široké veřejnosti, Šlégr se Ščerbanem byli vnímáni jako pokračování stávajících struktur, Haškovi byla vytýkána naprostá nezkušenost až naivita a Černý byl jako jediný "nehokejový" kandidát dopředu dehonestován jako nedostatečná persona.
  Za sebe musím říct, že už jsem si moc přál změnu v čele, Tomáš Král se za dobu svojí funkce leda tak přežral do nechutna a za jeho působení se český hokej sesunul do průměru, kdy nejsme favority už ani proti Dánům, neřkuli Němcům či Švýcarům. Projekt akademií se nepovedlo nastavit nijak, peníze do výchovy mládeže tak nějak netečou a tak jsou často naši nejmladší donuceni skončit u florbalu, protože hokej je drahý a navíc jej ani netrénují fundovaní odborníci, neb je nikdo nedovede zaplatit. A tak je potom každý klub rád, když tréninky či výpravy zaplatí bohatý tatínek chlapců, kteří na to nikdy mít nebudou. A jak upozorňovala opravdu zvláštní postava českého hokeje, pardubický Petr Dědek, většina špičkových českých hráčů musela zvolit v mládí zahraniční cestu, a tedy byli vychováváni tak nějak "mimo systém".
  Teď tedy bude jako hlava řídit svaz Alois Hadamczik. Ten do současného vedení šil, co to šlo, a tak je na jednu stranu určitě fajn, že bude ve vedení někdo, komu současný stav fakt není jedno. V jeho věku i při stavu jeho konta z podnikatelských činností už by se snad nemuselo jednat o osobu, která bude za každou cenu upřednostňovat metodu "hlavně, abych z toho měl něco já a mí kámoši" a dojit už tak ubohou hokejovou kasu.
  Na druhou stranu ale asi nemůžeme čekat, že se jako mávnutím kouzelného proutku něco změní. Velký šéf by měl být kromě toho, že je vizionářem hlavně také velmi dobrým vyjednavačem. Protože získávat pro hokej peníze v dnešní době nebude jen tak a doba, která po tolika ekonomických ranách hokej čeká, bude krutá a zlá. A jak víme z minulosti, Lojza dovede občas trávit spoustu času sebechválou a kritikou ostatních, což mu ale při výběru správných lidí může značně uškodit. On bude potřebovat vybrat správné lidi, které hokejové prostředí stmelí. Bude potřebovat spoustu konstruktivních jednání, bude se potřebovat obklopit spolehlivými lidmi, kteří rovněž budou umět dostat na svou stranu ať už sponzory nebo správné lidi ve struktuře hokejového svazu. A to hlavně na té nejnižší úrovni, kde dnes máme opravdu tristní podmínky, trenéři to dělají mnohdy zadarmo ke své původní práci a mladí talenti se nemohou měřit s velkou kvalitou, protože juniorské soutěže mají přes dvacet účastníků. Talenty nemají při tak chabé konkurenci jak růst. A to všechno bude muset Hadamczik se svými podřízenými změnit. A k tomu prostě pouze upozorňování na to, že "já to říkám už dvacet let a vy jste mě nechtěli nikdo poslouchat" nepůjde.
  Budu Lojzovi držet palce.
  Jenže... Sic ryba vždycky smrdí od hlavy a výměna v čele bývá hlavním impulsem, těch lidí, které bude český hokej potřebovat zejména z pohledu kvalitní výchovy, je mnoho a mnoho. A je otázka, jestli vůbec svazový šéf má možnost nad všemi těmito strukturami dohlížet. Ač sám tvrdí, že se chce s kluby stýkat a aktivně s nimi mluvit, určitě sám, nebude-li vůle či peníze, mnoho nezmění.
  Ale alespoň fakt, že je ze současné pozice českého hokeje viditelně nešťastný, by mohl být tou nadějí, která by nám všem, co bychom zase rádi viděli vyrovnaný souboj nejlepších Čechů s nejlepšími Kanaďany, za pár let mohla přinést pozitivní posun. I mizernému vztahu dnešní mládeže ke sportu navzdory.
  No a kdybych mu měl poradit, čím na svou stranu aspoň na začátek dostat i hokejové fandy, kteří ho tam nechtěli? Jako první bych se na jeho místě zasadit za okamžitý návrat státního znaku na národní dresy. Ta slepice pije krev snad všem. Je to maličkost, ale s velkým dosahem. Přesně tím si noví manažeři získávají lidi na svou stranu.

Komentáře