Bělorusko bez MS. Politika jako skoro nejdůležitější sportovní veličina. Tedy až na jednu důležitější...

  A je to! Tedy vlastně, není to! Ještě úplně přesně - nebude to!
  Hokejový šampionát v Bělorusku nebude. Byl mu odebrán. Oficiální důvod? Bezpečnostní situace v zemi.
  No.. Dejme tomu. V této době se slovo "bezpečnost" dá jako argument použít kdykoliv, takže tento krok si IIHF bude schopna obhájit. Opravdový důvod bude kombinace tří faktorů. Covidová ležérnost Běloruska a tedy strach z šíření viru v dějišti turnaje, občanské nepokoje, které zatím nevedly k žádné změně diktátorského režimu a zejména pak právě ona politická situace v zemi mocipána Lukašenka po "cinklých" volbách.
  Vždycky se musím smát na celé kolo, když slyším ze slov sportovních komentátorů, fukncionářů či jiných aktérů, že sport by se s politikou nikdy neměl míchat. Proboha!! Sport byl odjakživa politickou záležitostí! V některých zemích nejen v minulosti se právě sport stal ideálním nástrojem pro to, aby se některé politické špičky ukázaly, posílil se režim, nebo se naopak národy v kleštích mocnějších mohly vzbouřit alespoň na ledě, hřišti či atletickém oválu. Takže naopak, přátelé! Politika je jednou z hlavních veličin, která rozhoduje o pořadatelstvích, nominacích a často i výsledcích.
  Je tu už jenom jedna výraznější hybná síla.
  PRACHY!
  Ano, Bělorusko je země v rozvratu a tamější epidemiologická čísla příliš důvěryhodná nejsou. Ale to už pan Fasel a spol. věděli dávno! Neříkám, že přímo v momentě, kdy byla postsovětská země zvolena spolupořadatelem, ale minimálně od podzimu bylo jasné, že to tam i v květnu 2021 bude trošku divočina. Přesto Fasel ještě před dvěma týdny navštívil diktátora Lukašenka, horlivě s ním pózoval před kamerami a byl ujištěn, že turnaj proběhne v pořádku.
  Tak co se stalo, drahá IIHF, že jste najednou rozhodli o odebrání pořadatelství?
  Odpověď je jediná. Během posledních dvou týdnů podmínili němečtí sponzoři svou podporu tím, že v Bělorusku MS nebude, týden poté oficiálně oznámila případný odchod Škoda, tedy sponzor hlavní.
  Nebudu hodnotit, jestli se má sjíždět "celý hokejový svět" do takové země. Ono odebrání pořadatelství v době, kdy vzhledem k té zatím velmi rozpačité evropské očkovací logistice stále hrozí turnaj úplně bez diváků, je vlastně spíš vysvobozením. Pokud by ale bylo jisté, že diváci na turnajích budou, pak je to potrestání hlavně běloruského lidu, který se mohl alespoň odreagovat od té bídy, kterou prochází. Pokud by někdo teď chtěl argumentovat, že dobře jim tak, mám pro vás otázku. Co myslíte, bylo by fér třeba Československu v roce 1985 odebrat kvůli komunistickému režimu MS v hokeji v Praze? A obrat český lid, sužovaný režimem, o ten krásný zážitek z domácího titulu? Odpovězte si sami.
  Dovolím si ještě jednu polemiku. Kdyby se teď měl konat šampionát ve Washingtonu, také by jim ho IIHF odebrala? Je to tam přeci také nebezpečné, vpád Trumpových příznivců do Kapitolu byl přeci rovněž hrůzným činem. Ale o tom by asi nepadla řeč..
  Rozhodnutí IIHF neobhajuji ani nekritizuji. Jen konstatuji, že zatímco na jedné straně se bere turnaj chudému Bělorusku, na druhé straně se vesele přiřazují pořadatelství turnajů či olympiád Číně nebo fotbalové MS Kataru. Tam by si nějaké odebírání pořadatelství tutově žádná federace nedovolila.
  Politiku totiž vždy přebijou peníze.

Komentáře