Bö-minátor a ti druzí.

  Dvanáct dní bojů na lyžích a s flintou na zádech, v tradičně nevlídném Německém Oberhofu, je za námi. Chvíle při přenosech závodů z tamní Areny am Rennsteig jsou snad jediné, kdy si během zimního období řeknu: "To je snad jediný místo, kde je ještě hnusnějš než v Ústí".
  Co biatlonový šampionát přinesl?
  Krásné a napínavé závody. Konečně zase pořádnou německou zimní atmosféru. Dominanci Norů a Švédů. Marné české čekání na zázrak v podobě selhání ostatních a medailového úspěchu. Ale, hlavně, HLAVNĚ OSM (!!) medailí nezničitelného Johannese Thingnese Bö. Bez výmluv se přiznám, že když za jeho jménem v celkové medailové bilanci po čtvrtečním singl mixu zářilo 6 - 0 - 0, přál jsem si, aby se mu fakt zadařilo odvézt si osm zlatých. Biatlonový osud se nakonec nad "zbytkem světa" smiloval, a víkendové závody pro něj dopadly "jen" stříbrem a bronzem, nicméně jeho počin čnil nad všemi ostatními událostmi. To si prostě takhle přijede v ostrém závodě na střelnici, za patnáct vteřin tam nasype pět nábojů, no a když náhodou mine, tak si to stejně dojede... No a jak přijel do cíle individuálního závodu úplně první, a to s jedenáctkou na hrudi? Pro náhodně příchozí, co přeci jen dočtou, i když biatlonu neholdují - vyráželo před ním deset protivníků, první z nich o pět a půl minuty dříve. Hanna Öbergová promine, ale výsledky norského "ohnivce" zastínily vše ostatní. Borec.
  No a co mistrovství ukázalo českým fanouškům?
  Asi se nedá hodnotit vše dle dvou týdnů, ale přeci jen - byla to hlavní událost sezóny, a tak se načasování formy řídilo právě podle tohoto termínu. Viděli jsme, že starého psa novým kouskům nenaučíš. A tak nám Lucka Charvátová (to "stará" mi promine, myslím to obrazně, je to samozřejmě stále mladá dáma) zase ukázala, že štafety už nikdy zvládat nebude. Taky je nad slunce jasné, že ani Michal Krčmář už asi svojí výkonnost do vyšších obátek nevyšponuje, a že top ten je jeho maximem, nesejdou-li se opravdu neregulérní podmínky, v nichž by přálo štěstí jen jemu a naopak by vítr sfoukl naděje ostatních. Dělat závěry z výsledků Markéty Davidové je trošku nefér vzhledem k její drobné indispozici, která nejspíš zapřičinila její o trochu pomalejší běh, než je schopná při ideálním nastavení předvést.
  Medaili nemáme, takže z pohledu náročného biatlonového fandy je to neúspěch.
  Ale... Léta se tu bavíme, že až vyroste generace, odkojená biatlonovým boomem v letech 2013-2016, budou se dít věci.. Ten čas by měl pomalu nastávat. Počítejte se mnou - 2023 mínus 2013 plus 7 až 9 (průměrný věk, kdy se děti dávají na biatlon?) - to je sedmnáct až devatenáct let. Tolik by tedy prvním plodům biatlonového šílenství v Česku mělo být. Voborníková, Mikyska nebo Mareček asi byli tou dobou o něco starší, za první členy této generace je ale klidně považovat můžeme. A právě jejich výkony (Voborníkové především), pokud bych měl šampionát hodnotit čistě z mého pohledu, mi tu medailovou dietu celkem vynahradily. Protože v poměru očekávání versus výkon znatelně převýšily jejich výsledné jízdy a střelby to, co předváděli v předchozích týdnech a co od nich televizní divák (a asi i oni sami) mohl požadovat.
  U Voborníkové se ještě zastavím. Ze všech závodnic v závodě s hromadným startem byla druhá nejmladší za Auchentallerovou (Dorotka má mezi sličnými Italkami svou nástupkyni). A dokonce byla jediná, která v neštafetových závodech skončila v první desítce, ale nedosáhla třiadvacátého roku věku. Dobře střílí a jestli zrychlí, těším se.
  Třeba už za rok v Novém městě (za dva týdny to přeci jen asi ještě na bednu nebude), na příští mistrovství.
  Mimochodem, podělím se o zkušenost a informace, které určitě už někdo, kdo řešil lístky a ubytování v Novém Městě, dávno má. Byli jsme tam již dvakrát a bydleli vždycky minimálně 40 kilometrů od Areny. Chtěl jsem tomu zabránit, a tak začal vyhledávat ubytování na únor 2024 s předstihem. Lístky se ještě neprodávají a na můj dotaz na oficiální facebookovské stránce pořadatelů v Novém Městě, kdy bude znám program a přibližně zahájen prodej vstupenek, mi nikdo neodpověděl. Počítajíc s podobnými termíny jako letos v Oberhofu, bych měl zájem o poslední čtyři dny (od čtvrtka do neděle). Schválně - zkuste vyhledat na jakémkoliv portále, který používáte při plánování dovolených (Booking, Agoda, Airbnb či něco jiného) ubytování v okolí Nového Města na dobu šampionátu v příštím roce. Vyjede Vám jedno za 25000 na noc a další, nejbližší, zase 40 km, tedy zase na dojezd autem (se státní autobusovou dopravou v těchto končinách fakt nepočítejte). Zkusil jsem tedy jeden obsazený hotel v Novém Městě a zavolal do něho. Příjemný namoravštělý hlas na druhé straně mi sdělil, že všechna ubytování až do roku 2027 na dobu závodů jsou v celé oblasti obsazená. Kapacita v okolí (včetně Žďáru nad Sázavou, odkud by se případně dal použít bus a zahřívat se tak během závodů alespoň slivovicí) je necelých 800 míst a to zaberou jen samotné biatlonové výpravy a ještě se nedostane na všechny... To mě po... Areál pro 18000 diváků a v okolí 40 kilometrů OSM SET ubytovacích míst... Po zjištění cen za závody na příští olympiádě druhá rána do mého jinak smělého sportovně-fanouškovského plánu pro rok 2024 (Nové Město, MS v hokeji Praha, Euro v Německu, olympiáda v Paříži). Tak to vypadá, že alespoň ušetřím na cestu do tropů..

Komentáře