Olympic blog 16

Konečná!
Po dvou týdnech + dvou přidaných víkendových dnech se dnes v korejském Pjongčangu závěrečným ceremoniálem uzavřela 23. kapitola seriálu "Zimní olympijské hry".

Jaká vlastně byla letošní olympiáda? Vlastností by se jí dalo přiřadit spoustu. Já si pro dnešní závěrečný blog vystačím se třemi hlavními, tak jak jsem to vnímal já z vyhřátého domova z gauče.

1) s absencí pořádné atmosféry
Přeci jen, Korejci k této zimní události nikdy nebudou mít takový vztah, jako by měli třeba Němci, Norové nebo Rakušané. Vyprodat dokázali snad pouze rychlobruslařské a short-trackové závody. Plno bylo ještě tak v areálu na snowboard a freestylové lyžování. V těchto sportech se vyznají, jsou u nich populární a měli v nich svá želízka v ohni. U ostatních disciplín to bylo horší. Krasobruslení a hokej měly dny s plnějším hledištěm, ale třeba během dnešního hokejového finále svítilo spoustu prázdných zelených sedaček. Venkovní sporty jako běhy, biatlon, skoky na lyžích či alpské lyžování, tam to byla vysloveně bída.
Vracet se k nářkům nad kritérii, kterými se řídí MOV při výběru závěrečných olympijských destinací, by bylo nošením dříví do lesa a už vás tím znovu otravovat nebudu.
Za čtyři roky bude toto klání v Pekingu, na místě, kde má většina zimních sportů stejnou tradici jako v Koreji, tedy žádnou. Jak ale předpověděl můj kolega Kyselárna, tam se dá čekat plné hlediště, neboť v komunistické zemi se zavelí a na povel se půjde do hledišť. V Pjongčangu vzbudila poměrně zajímavé reakce organizovaná fandění severokorejských roztleskávaček.. Byla to asi taková předzvěst toho, čeho se zhruba za ty čtyři roky dočkáme.

2) výsledkově překvapivá
Bývá to zvykem, že zažité pořádky z všemožných sportovních odvětví se na olympiádě naruší a rodí se nečekané výsledky. Letos toho ale bylo ještě víc, než bychom se před OH nadáli. Ester a její zlato ze Super G. Americké vítězství v mužském curlingu. Porážka Felixe Locha v sáňkařském korytě po chybě v předposlední zatáčce. Německá jízda do finále hokejového turnaje. Selhání Hirschera a Shiffrinové v jejich parádních disciplínách - ve slalomech. Porážka Medvedevové v krasobruslení. Postup několika českých skokanů z kvalifikace do závodů.. Výhra Öbergové ve vytrvalostním biatlonovém závodě. Triumf jejích krajanů v mužské štafetě a vítězná jízda bělorusek v té ženské. A další... Sportovců, kteří odjedou z her s medailemi, v které by nikdy nevěřili bude stejně jako těch, kteří odjedou v šoku z toho, že žádnou nemají, mnoho.

3) úspěšná z pohledu českých sportovců
Pan Šumný tipoval 7 medailí. K tomu mu gratuluji. Tento počin je o něco více, než se všeobecně očekávalo. Na dvě biatlonové navázaly dvě rychlobruslařské, dvě snowboardové a jedna z lyžování. Celkově zaujala Česká republika konečné 14. místo. 6 ze 7mi medailí vybojovaly ženy. Jen to potvrdilo trend poslední dekády. V českých luzích a hájích se momentálně rodí mnohem více úspěšných dam, než pánů. Nebudu tady machrovat s vojnou, sám jsem se jí v teple "civilní služby" vyhnul, protože se mi nechtělo poslouchat hloupější blby, než jsem já.. Ale asi to nebude náhoda, že od jejího zrušení to s výchovou mladých mužských sportovců jde z kopce.
Nejvíc nás může těšit, že o tu nejfamóznější událost, která má opravdu celosvětový dosah (dobře, až na Afriku, Jižní Ameriku, většinu Asie a Austrálie..), se svými zlaty ve dvou různých sportech postarala právě Češka. Ester Ledecká. Jak už jsem zde ale uvedl včera, na jejích dvou triumfech rozhodně nemá zásluhu systém výchovy české mládeže. Ta je nadále tragická a děti se hýbou míň a míň.. Kecy v kleci před volbami, jak se s tím začne něco dělat, ale potom se finance rozkutálí vždy jinam, než na sportovní výchovu budoucí u počítače dřepící generace.

Dnešní závěrečný den se, a na to samozřejmě nesmíme zapomenout, měnily i historické tabulky, neboť nenasytná Marit Björgenová proměnila závěrečný běh na 30 km klasicky ve svou one-woman show a získala 15. olympijskou medaili, 8. zlatou. Klobouček. Kdo a kdy tohle překoná, to jsem zvědav..

Na závěr přikládám konečné medailové pořadí zemí. Bylo by krásné, kdyby se v budoucnu už nezměnilo...




Komentáře