Byla? Nebyla?

"Škandááááál", křičí jedni!
"Kontakt tam byl!", křičí druzí!!
Druhý díl čtvrtfinálové série ligy mistrů mezi Realem a Juventusem měl ten nejkrutější možný scénář, jaký může fotbalový osud napsat. Stejně jako den předtím se italskému týmu povedlo proti španělskému gigantovi smazat třígólové manko z prvního vzájemného zápasu. Juventusu dokonce na hřišti soupeře, na což by si vsadil asi jen zaslepený blázen, nepokrytě vyznávající turínský klub jako to jediné na světě.
Pomalu jsem kolem sedmdesáté minuty usínal, blížící se prodloužení bych asi dokoukal až ráno. Nakonec mi dalo po tom závěru docela problém zabrat..
Co se přihodilo v nastaveném čase asi všichni viděli. Kontakt Benatii s Vasquézem při kterém bránící hráč soupeře během obranného zákroku trochu přistrčil a madridský hráč, věrný poslednímu fotbalového trendu, se ochotně nechal srazit k zemi. Penalta. Gianluigi Buffon, čtyřicetiletá legenda a jinak gentleman, který letos svou bohatou kariéru uzavírá a v níž mu právě titul z Ligy mistrů chybí, to viděl ze dvou metrů a společně s dalšími spoluhráči, rovněž dle moderní fotbalové tradice, se rozestoupili kolem "viníka" s píšťalkou, on do něho pěkně strkal a svůj poslední mezinárodní zápas tak po vyloučení nedohrál. Nagelovaná primadona v dresu Realu proti náhradníkovi Szczesnému nezaváhala a po osmi minutách debat v nastaveném čase poslala madridský klub do semifinále.
A co vy na to?
Byla? Nebyla?
Nespravedlnost? Spravedlivé?
Bohužel, znovu se dostáváme do té fotbalové schizofrenie - dá se to vidět z obou pohledů. Paradox, že? Ale je to tak. Stejně, jako se nelze divit těm, kteří by penaltu neodpískali, se dá přiklonit i na stranu zastánců odpískání. Fotbal už dávno přestal být spravedlivý sport, to víme všichni. Pravidla jsou tak nejasná, že některé situace nemají jednoznačné posouzení. To dává rozhodčím možnost si vybrat, což je to nejhorší... Na druhou stranu, rozhodovat během vteřiny takový moment, ke kterému došlo včera, to bych za žádnou cenu nechtěl..
Mě by jen zajímaly dvě věci.
Zaprvé - jak by tuto situaci vyhodnotil případný videorozhodčí?
Mám pocit, že vzhledem k tomu, že kontakt tam opravdu byl a Benatia šel do Vasquéze nešikovně, ochotný pád útočícího hráče by nejspíš video jako penaltu posvětilo. Pak je otázkou, jestli by se polovina hráčů Juve i tak sesypala na sudího. Jejich sen byl blízko a takovým emocím se v danou chvíli jen těžko dá zabránit.
Druhá otázka mě ale trápí mnohem víc. Bude se neustále tolerovat to zkoušení padání všemožných kopálistů po jakémkoliv pádu? Kam až to povede? V zápase Římanů s Barcelonou se držíc za obličej u lajny sesunul v "křečích" Florenzi (a poté, co byl ignorován, hned pokračoval), v zápase Realu těch pádů a trapných klátících se kreatur bylo tolik, že se by se to ani nedalo počítat.
Jsem ochoten přijmout, že rozhodčí penaltu, i přes ochotný pád útočníka odpískal. Pak bych po něm ale chtěl, aby všechny ostatní neodpískané pády v pokutovém území, po nichž simulant, a pochopitelně mám na mysli hlavně pana Ronalda, hned roztahuje ruce a nadává sudímu, byly trestány žlutou kartou. Fanoušci Juventusu byli vzteky bez sebe. Jejich oblíbený brankář byl za vystartování na rozhodčího vyloučen. OK. Ale jaktože dohrál portugalský blbeček, když dvakrát simuloval v pokutovém území a po vstřeleném gólu si sundal dres, za což vždy má přijít žlutá? Tím pádem měl být rovněž vyloučen. Nejde se potom divit pocitu poražených, že ne všem se v dnešním prohnilém fotbalovém světě měří stejně...
 

Komentáře