WORLD CUP BLOG - Den 5

ENGLAND!!!
Pár dní po sobě bude po celé Anglii opět hlavním tématem a hrdinou Harry. Po princově svatbě s Meghan se tím dalším v úvodním duelu s Tunisem stal kapitán Harry Kane.
Že to ale zase byly nervy!! A tak jako již tradičně po anglicku - zbytečné. První poločas mohli dát Southgateovi svěřenci 5 - 6 fíků, ale ani prázdná branka jim nebyla dost, aby se dostali do více, než jednogólového vedení. Potom stačilo jedno zbytečné ohnání rukou ve výskoku ve vlastním pokutovém území, přišla penalta a poločasový stav 1:1. V druhém dějství to bylo vzorové déja-vou. Jako bychom se vrátili snad na všechny poslední turnaje, které England absolvovala. Začátek jako z partesu, pocit, že to tentokrát bude konečně TEN TURNAJ, ale postupem času stále vyrovnané skóre, hra do plných, zmar, úplný odchod počáteční nápaditosti, a... Remíza.. A v dalších zápasech ztráta sebevědomí, horšící se hra a konec, v lepším případě v prvním zápase ve vyřazovacích bojích.
Včera večer přišla naštěstí spása "last minute" v podobě dalšího rohu a nepochopitelný nezájem všech Tunisanů o Kanea na zadní tyči. Ten se konečně trefil na velkém turnaji, a to hned dvakrát. Velkou zásluhu na závěrečném úspěchu měl svojí aktivitou zejména střídající Loftus-Cheek. Zato Sterling, hrající od začátku, byl od dvacáté minuty na střídání. Všechny akce u něj skončily, protože držel míč, dokud mu ho prostě soupeř nesebral...
Přestože vydřená výhra nad průměrným soupeřem by neměla být důvodem k přehnané euforii, mohlo by to přeci jen narozdíl od předchozích mistrovství přinést do anglické hry trochu klidu a i toho toliko potřebného sebevědomí, které pokaždé z předturnajových výšin během šampionátu klesá až do bahna, nejčastěji penaltového..
Mimochodem - Afrika zatím čtyři zápasy, čtyři prohry.. Ale předpokládám, že ani to neodradí FIFU od toho, aby jim na bájný osmačtyřicetičlený šampionát dala nejméně čtyři místa navíc.. Přeci jen, zástupci těchto zemí se při případných interních volbách a podobných politikařeních budou ovlivňovat lépe, než funkcionáři evropští...
První odpolední mač, střet Švédů a Korejců, byl prvním, který jsem na letošním MS zatím nesledoval celý. Už jsem měl toho gólového půstu po krk, a když nedokázali skórovat v první půli, nespěchal jsem domů na druhou a jen se podíval na očekávaný konečný výsledek 1:0 a v rychlosti projel záznam. Pro takové uspávačky, jakou bylo toto, ideální způsob sledování.
Stejný osud hrozil i druhému zápasu. Už jsem měl připravené věci na běhání, ale dal jsem jim ještě pět druhopoločasových minut, a když Mertens rychle a nádherně skóroval, tak jsem nakonec setrval. Panama očekávaně se svým odporem nevydržela a já si zase po dvou dnech mohl do velké tabulky zápasů napsat něco jiného, než jedničku a nulu.. A to dokonce krásnou trojku! Belgičané jsou takto jedinými z top favoritů, kteří na úvod přesvědčili. (...a mají nádherné dresy!!)
 Pro Anglii bude Panama do druhého utkání ideálním soupeřem na další zvýšení sebevědomí a herní jistoty, tak jen doufám, že své fans (a tedy i mě) ušetří dalšího nerváku..
Dnes se posledními dvěma zápasy uzavřou první kola. Kolumbie bude proti Japoncům jasným favoritem (1:0?). Mírně bych věřil i Polákům proti Senegalcům, přestože ti mají v kádru liverpoolského Maného, ale já se do tipování pouštět nebudu, neboť to nikdy má parketa nebyla :) (I když, sázky na počet branek -3,5 zatím v posledních dnech pár drobáků přinesly :D)
Večer se pak zápasem Rusů s Egyptem rozjedou druhá utkání. Pro borce ze země pyramid povede cesta do vyřazovacích bojů jen přes výhru. Při remíze se jejich šance sníží na minimum a prohrají-li, budou ani ne šest dní po zahájení šampionátu prvním jasným vyřazeným. Opět je avizováno, že už by měl nastoupit Mohamed Salah, ale uvidíme až v samotném zápase. Není pochyb, že i když nejspíš nebude po pauze v té fazóně, kterou oslňoval během sezóny, bude pro Egypt jeho případné nasazení klíčovým faktorem. Výhra faraonů by tabulku velmi zajímavě zamotala, zatímco ruský triumf by v kombinaci s očekávaným vítězstvím Uruguaye nad Saúdy způsobil, že by ve třetích duelech ve skupině již nebylo o co hrát..



Komentáře