WORLD CUP BLOG - Den 9, 10

Na událost, jmenující se "Mistrovství světa ve fotbale", devátý a desátý den konečně dorazil ten v názvu zmiňovaný FOTBAL!! Konečně! Že to ale trvalo! Šest napínavých utkání během pátku a soboty všem věrným fotbalomilům alespoň částečně vynahradilo strádání z dnů minulých a nade všemi ční famózní belgické pětigólové představení proti Tunisanům.
Po ztrapnění se Argentinců jsem tu psal, že budou muset držet palce Nigérii, aby ještě měli nějakou tu naději na záchranu zatím zpackaného mistrovství. Africký tým jim jejich tužby splnil, v druhém poločase přejel dvěma nádhernými góly Island a pokud právě Nigérijce Argentina v posledním vzájemném zápase porazí, na 95% postoupí. Mimochodem, bude to už pátý (!!!) vzájemný skupinový duel těchto týmů v posledních sedmi mistovstvích. Nigérie postoupila na šampionát celkem šestkrát a z toho pětkrát jí los do skupiny přihrál právě Argentinu. Bilance? 2:1, 1:0, 1:0, 3:2 - vždy pro jihoameričany. Budou se muset sakra snažit, aby sérii prodloužili.
Brazilci proti Kostarice pálili i nemožné, viděli jsme první videem odvolanou penaltu (dobře mu tak, simulantovi s odstraněnýma špagetama, ještě mi tam chyběla žlutá za filmování) a nakonec dva góly v nastaveném čase. Právě závěrečné minuty po uplynutí těch regulérních 90ti se staly ve všech šesti utkáních rozhodující a vždy v nich padaly góly.
Jedním takovým rozsekl Xherdan Shaqiri napínavou řež proti Srbsku. On i jeho spoluhráč Xhaka, po svých gólech oslavovali tak, že ze svých rukou vytvořili orlici. Chtěli tak dát najevo svou přízeň k Albánii, z níž oba původem pocházejí (přestože jeden se narodil už ve Švýcarsku). Zrovna v zápase proti Srbsku, kde jsou vztahy s Albánií velmi složité, to já osobně považuji za opravdu špatný vtip. Zaprvé - politika do fotbalu nepatří. Zadruhé - proč tedy nereprezentují Albánii, když to takhle cítí? Jak k tomu přijdou švýcarští fanoušci? Dovedete si představit, že by Dmitrij Jaškin na MS v hokeji po gólu slavil třeba s ruskou vlajkou? Zatřetí - udělat to právě v zápase se Srby není nic jiného, než trapná provokace. Jen doufám, že FIFA, která například právě Srbsko potrestala za podobné politické motivy už nesčetněkrát, přistoupí k tomuto případu stejně přísně. Aby zabránila spekulacím, že na každého platí jiný metr. Á propos - Srbové byli, a to i přes přítomnost videa, obráni o jasnou penaltu. Nechápu, jak se mohl pískat faul obráceně. Na co tam ti chlapi u obrazovek tedy jsou?
Sobota začala nádherným belgickým fotbalem proti Tunisu. Shodli jsme se, že vydrží-li "rudí ďáblové" hrát tímto způsobem i dál, případný mistrovský titul by jim slušel. Pan Šumný tento zápas jako na potvoru prospal. Ale divte se.. Za pátek stihl hrdě vypít, stejně jako pan Vrána, šestnáct piv! Obavy, zdali během víkendového pobytu ve Žďárku stačíme vyprázdnit třicetilitrový sud, se ukázaly jako naprosto zbytečné. Hned ráno v sobotu se muselo jet pro další... A i tento soudek stihl stejný osud. V neděli ráno v něm zbyla jen poslední kapka.. No, nejen fotbalisté tento víkend podávali nadstandartní výkony!!! Mimochodem - v zápase Belgie mě namíchla jediná věc, zato pořádně. Vystřídat Lukaka, který může dát hattrick, už po 58. minutách, to jsem fakt nepochopil. A to, co stihl v pár minutách spálit jeho nástupce Batshuayi než se konečně trefil, to jsem opravdu dlooouho neviděl..
Druhý mač dne, Korea : Mexiko, nejspíš zpečetil osud asijského týmu. Jedině vysoká výhra nad Němci v posledním skupinovém zápase, a souhra dalších nepravděpodobných okolností, by je mohla v turnaji udržet.
Němci večer proti Švédům museli. Remíza by na 90% znamenala, že je stihne stejný osud, jako tři ze čtyř posledních obhájců mistrovského titulu - konec po skupině. Upřímně - po prvním poločase jsem jejich výhře moc nevěřil. Ale bojovali, snažili se a těžko uvěřitelným gólem, opět v nastaveném čase, otočili na 2:1. Co ten švédský brankář při tom trestňáku z těžkého úhlu dělal? I Švédi, stejně jako o den dříve Srbové, ale mohou cítit oprávněnou křivdu. Když už se video zavedlo, doufal jsem, že alespoň kontroverzní penaltové situace zcela vymizí.. Ale dva dny po sobě se stalo, že chybný verdikt pánové u videa neopravili. Četl jsem, že si rozhodčí konzultaci nevyžádal, že byl přesvědčený. Ale nemělo by to být tak, že mu to sdělí, i když on sám si o to neřekne? Faul na Berga byl tak očividný, že to nedokážu pochopit. Vedli-li by Švédi po půli dva nula (což je samozřejmě jenom hypotéza, neboť druhý gól by nejspíše nepadl), asi by bylo vymalováno a oni jasným postupujícím. Takhle musí zabrat v posledním zápase a nejspíš budou potřebovat proti zatím suverénnímu Mexiku výhru o dva góly. To tedy pořádně nas....e!
Doufám, že v dnešních duelech bude trend z posledních dní pokračovat! A hlavně už v prvním utkání! Come on England!!!

Komentáře