Roger, Rafa, Novak. 54.

Tak blízko už možná nikdy nebude.
Za tři týdny dovrší osmatřicet let a přestože letos už jsme viděli comeback Tigera Woodse a deset gólů nikdy nestárnoucího Jaromíra v baráži o extraligu, nemyslím si, že kariéra Rogera Federera bude trvat tak dlouho.
Musím říct, že jsem byl strašně moc smutný.
Měl na něj, na pinkálka. Stačilo proměnit jeden ze dvou mečbolů, nebo vyhrát jeden ze tří tiebreaků. Ale ve sportu můžete jít s "kdyby" víte kam a přestože měl Djoković první brejkbol ve wimbledonském finále až po třech hodinách hry, patří titul pro rok 2019 právě jemu.
Grandslamová bilance Rogera Federera se tak od loňského ledna zastavila na metě 20 a už to bude hrozně těžké, aby tento, stále rekordní, počet zvýšil.
Mrzí mě to o to více, že jsem předpokládal, že Roger nebude ve finále stačit. Že s Djokovićem, který se prostě nehne ze základní čáry a stále jede tu stejnou, sice bezchybnou, ale totálně nudnou pinkanou, uhraje maximálně set. Hrát pět hodin a prohrát v nově stanoveném tiebreaku, tedy jedné jediné hře do sedmi bodů, za stavu 12:12..
Je to k vzteku :(
Dokonale to přebilo mou původní radost z ženského finále, kdy si MATKA ani neuprdla a po životním výkonu si svůj druhý grandslam vybojovala Simona Halep. Od té doby, co se teprve stala tou pravou ženou (alespoň takhle svůj porod sama Serena nazvala), nevyhrála žádný další grandslam. Asi jsou výhry na nich jen pro ty ženy "nepravé"..

Když se člověk zamyslí nad tou dominancí Rogera, Rafy a Novaka, a nebere to jako fakt, na který jsme prostě tak nějak zvyklí, je to něco naprosto neuvěřitelného.
Dohromady už získali 54 grandslamů. Jelikož se hrají 4 za rok, znamená to, že vlastně dohromady v součtu zabrali tituly na 13,5 roku.
Když se podíváme na tabulku šampiónů od roku 2004, kdy začal dominovat Federer, můžeme vidět, že za posledních 16 let jen 10x (!!!!!!) vyhrál major někdo jiný.
Z toho to byl 3x Andy Murray a 3x Stan Wawrinka.
Jinak? Čilič, Del Potro a v dobách, kdy ještě nehráli Rafa s Novakem, tak Gaudio a Safin.. Neskutečné. 85% všech grandslamů v posledních 16 letech.
Jakkoliv se u všech kolem toho jejich třicátého roku věku zdálo, že pomalu nastává čas jejich konce, každý se zase vrátíl na čelo žebříčku.
Djokovič tímto svým 16. titulem výrazně nakročil k tomu, aby nakonec Federera v celkovém počtu titulů na největších čtyřech turnajích překonal. Je mu dvaatřicet. Rogerův příklad ukazuje, že hrát může ještě klidně 5 let. Čtyři grandslamy by pro něj neměly být problém. I s přihlédnutím k tomu, že celý zbytek tenisového světa je stále jen komparzem těchto tří a dříve nebo později mu Federer a nejspíš i Nadal půjdou z cesty.

Nejspravedlivější by bylo, kdyby se všichni srovnali na konečném čísle 20. Byl by to zasloužený společný historický zápis, který jen tak nějaký hráč v budoucnosti nebude schopen překonat. Ať máme rádi toho či onoho (a já jsem nahoře jasně naznačil, kdo je mým oblíbencem a kdo mě svojí hrou pije krev), je to neobyčejné trio, o kterém se pravděpodobně navždy bude mluvit jako o nejsilnější tenisové generaci všech dob.

A teď ta otázka, která mi leze v souvislosti s touhle trojicí na mysl nejčastěji:
Umíte si představit, kolik by každý z nich získal grandslamů, kdyby nehráli ve stejné době?
Pade?


Komentáře