Další české finále!

  Nádhera!
  Zase se dostala do finále grandslamu Češka! Bude tomu tak celkem posedmé za poslední desetiletí, a to je opravdu obdivuhodná bilance. Važme si generace tenistek, které teď máme, protože do těch sedmi finále se dostalo pět různých hráček. Žel, všechny od roku 2015, tedy už čtyři za sebou, česká hráčka prohrála.
  Krejčíková má za sebou životní turnaj. Sice je Roland Garros opět přehlídkou lability ženské světové špičky, kdy větší úspěch následuje série konců v prvních kolech, a kdy se neznámé tenistky střídají v závěrečných kolech jako na běžícím páse (žádná z top 16 nasazených nepřelezla čtvrtfinále), to ale na lesku výkonu kdysi nevýrazné české bojovnice nikterak neubírá. Barbora v turnaji nevyřadila žádná ořezávátka. Svitolina je světová šestka, Stephens je vítězka US Open a finalistka právě French Open z před tří let, Gauff je "baby Serenou", a nepocuchá-li se jí nic v její teenagerské hlavě, bude kandidátkou na nejeden granslamový titul v nedaleké budoucnosti. A poslední předfinálový krok, souboj se svalnatou bájnou Řekyní Sakkari, to byl, jak sama Bára po zápase uvedla, "přesně ten zápas, který chcete celý život hrát". Tři hodiny a dvacet minut nelítostné bitvy, a nakonec vybojovaný postup.
  Můžete si o ženském tenise myslet, co chcete, mě baví. Ano, občas člověk kroutí hlavou a přemýšlí, co se asi v hlavách dam může honit roztodivného při výsledcíh 6:0 1:6 6:2, ale zase nikdy nevíte, co se bude dít. Jaký to kontrast proti mužům, kde si Rafa, Roger a Novak rozdělili asi 98% všech grandslamových titulů za posledních dvacet let. Neříkám, co je lepší, ale svou atraktivitu to prostě má.
  Barboru čeká ve finále Ruska Pavlyuchenkova. Ta bude rovněž grandslamovou finálovou pannou. A zde by mohla mít Krejčíková oproti svým čtyřem předchozím poraženým krajankám v závěrečném zápase přeci jen výhodu. Šafářová podlehla v roce 2015 dominantní Sereně, Plíšková na US Open 2016 nestačila na tehdejší světovou jedničku Kerberovou, rovněž Kvitová na Australian Open 2019 narazila na favoritku Ósakovou a přemožitelka Vondroušové z toho roku na Roland Garros je zase World number one teď. Žádný podobný kalibr českou hráčku v sobotu nečeká. A když jí tak celý turnaj sleduju, jak hraje v klidu, žádné přílišné výkyvy, jak to tak občas u slečen bývá.. Mohlo by to vyjít. Jen se trošku obávám, co s ní udělá případné semifinále čtyřhry, které má po tom včerejším večerním maratonu ještě dneska odehrát. Ale zase - kdyby se to povedlo - kdy někdo naposledy vyhrál single i čtyřhru? Tak možná Serena v dobách nejlepší formy se svou sestrou. Ano, teď jsem to našel. Naposledy před pěti lety na Wimbledonu. Její sestře se to povedlo v roce 2000. Tím výčet dvojích úspěchů v tomto tisíciletí končí.
  Tak Barčo, držíme palce. Byl by to i krásný odkaz její nedávno zesnulé trenérky Jany Novotné, která jí před její smrtí trénovala, a která jí právě svojí bojovností inspirovala. Snad bude z tenisového nebe pořádně fandit.
  Sakra, a finále se v sobotu od tří kryje z Eurem, které dneska začíná.. Takže zase dvě obrazovky, co se dá dělat..
 
  Jen závěrem, když už jsme u letošního Roland Garros, jedno drobné rozčilování (stejně na to čekáte, jinak byste to nečetli :D :D).
  Jsou to ti francoužští organizátoři ale banda ignorantů.. Vědí, že v Paříži do 9. června musí lidé po 21:00 být doma, přesto pořádají night session, tedy večerní zápasy duchů, kam nemůže ani noha. Místo toho, aby turnaj roztáhli tak, aby přes devátou večerní, pokud možno, zejména na hlavních kurtech, nepřesáhl. A co víc, pošlou od devíti hodin na prázdný kurt Federera, kterého dva roky nikdo neviděl hrát, a na jehož zápasy by lidé zaplatili i několikanásobně vyšší vstupné, jen aby ho ještě, než definitivně skončí, viděli naposledy hrát. Je totiž možné, že právě třetí kolo před prázdnými sedačkami, bylo poslední, co Roger v Paříži odehrál... Idioti!

Komentáře