Olympijské review

  Dobojováno. Medaile rozdàny, hry slavnostně zakončeny a olympijský oheň se po šesti letech strávených v Asii konečně přesune do Evropy. Ne, nemějte mi to za zlé, ale fakt se nemůžu dočkat, až si olympiádu zase budeme moci užít jako opravdový svátek jak pro samotné aktéry, tak pro sportu rozumící fanoušky. Toho jsme se během asijské třídílné mise nedočkali. Právě skončené hry sice napsaly mnoho ryze sportovních příběhů, které navždy změnily život nespočtu medailových hrdinů, nejen já si je ale hlavně budu pamatovat jako událost v příšerných mrazech, mnohdy ohrožujících zdraví samotných sportovců a jako parodii na olympijskou atmosféru, kterou činilo na povel vlaječkami mávající čínské stádečko v prořídlých hledištích.
  Budu se ale po zbytku blogu snažit se od tohoto pocitu oprostit a zkusím nějak v kostce vypíchnout to nejzajímavější.
  Nejprve z globálu.
  Hokejem začnu, i když se u kvalitou a obsazením podřadného turnaje nebudu zastavovat na dlouho. Dvě nejdůležitější přání pro závěrečné boje se mi vyplnily. Slováci mají bronz a Rusáci nevyhráli. My můžeme bratom iba tiše závidět, vsadili na mládí, makali, a dočkali se odměny. Sice to neznamená, že teď je vše ve slovenském hokeji zalito sluncem, pořád by na spočítání Slováků v NHL stačily prsty na jedné ruce, ale alespoň mohou doufat v nějaké budoucí hvězdy. Slafkovský bude stát na draftu hodně vysoko. Celkem jsem zvědav, jakou křivku výkonnosti jeho kariéra nabere. Vypadá to minimálně hodně slibně.
  V biatlonu dominovali Norové, Johannes Bö má 4 placky (pamatuju si to dobře? bloguju v letadle, takže na net se teď nedostanu, tak jestli má 5, omlouvám se), Roeiselandová ještě o jednu více. Všimněte si, že i když se ve větrných závodech hovořilo o loterii, pro vavříny si stejně došli nejlepší závodníci v sezóně. Když funguje hlava na střelnici a je naběháno, není co řešit. Celkem překvapuje značný ústup Němců, naopak se zase začali nebezpečně, hlavně ve štafetách, zvedat Rusáci. Přeci jenom bych těm na čtvrtým pozicích udělal malý ceremoniál, ať si to užijou dřív, než v roce 2024, kdy se na něco třeba přijde.
  Dominantní byl se třemi medailemi i v bězích Bolšunov, tak snad se tady taky nebudou upravovat výsledky. Jinak tedy ty podmínky pro běžce a biatlonisty, za to by měl někdo dostat přes hubu. No jo no.. Ale když se to musí nacpat Číně... Snad v roce 2034 nebudou naopak padat běžci vedrem na umělém sněhu na písku v Kataru nebo v Abú Dhabí. Co? Myslíte, že se to nemůže stát, aby byla zimní olympiáda v poušti? No, asi máte pravdu, nejdříve si přeci jenom asi zaplatí tu letní..
  Alpskému lyžování dominovali Švýcaři - poslední dobou dávají Rakušákům celkem na frak, a to hlavně v rychlostních disciplínách. Naproti tomu absolutně nečekaně vyhořela Shiffrinová. Kdyby někdo vypisoval kurs, že ve třech svých nejsilnějších disciplínách nedojede, muselo by to být tak 1:500. (týmovou soutěž jsem nestihl, nevím, jestli si nespravila náladu tam). Ale i tohle je sport, holt i takové okamžiky, které Michaela ještě nikdy v kariéře nezažila, přináší.
  Ve skocích už jsem tu psal o úspěších Fettnera, hodně na poplach asi bijou v Polsku. Vlajková loď jejich zimních sportů má letos zástavu sotva na půl žerdi.. Jsem zvědav, jestli to český trenér Michal Doležal ustojí. Ani bych neřek'
  Hvězdou snowboardových soutěží byla Ailing Eileen Hu, dítě z čínsko-amerického manželství. Se vlastně celkem divím, že od nějakých fanatiků, ať už protiamerických nebo protičínských, nedostávala dnes toliko populární výhrůžky na sociálních sítích. Což je fajn. Jen taková nesportovní odbočka - Ku je dalším důkazem, že když se u ženy spojí asijské a bílé rysy, občas to dopadne fakt moc dobře :D
  Ledovým sportům, ať už na ovále nebo v korytě, rozumím stejně jako motorovým vozidlům (tedy vůbec), tak je hodnotit nebudu. Krasobruslení se mi hodnotit nechce, minule jsem se o něm rozepsal dost. Snad jen připojím komentář z diskuzí pod články o Valijevové, který mě pobavil, že olympijské hry jsou čím dál více soubojem čínských a ruských laboratoří.
  No, možná se ještě nějaká ta "čistota" provalí.
  Nakonec vyhráli pořadí národů Norové, tak tam snad opravy ve velkém nehrozí, snad už ty jejich problémy s astmatem pořešili...
  Zhodnotit čínské zápolení musíme i z českého pohledu. Konečná bilance 1-0-1-3-1-2 (počet prvních až šestých míst) je celkem mizérie, nikoliv však neočekávaná. Co je ale do očí bijící? Jediným mužem, který se o osm umístění v top 6 přičinil, a to ještě napůl, byl Tomáš Paul, zbytek a taky polovinu jeho úspěchu, dokázaly ženy. Trend, kdy mužské neúspěšné sportovce válcují ženy, už je dlouhodobější. Asi ta česká lenost přeci jen něžná pohlaví tak nepostihuje. O systému sportovní výchovy nejlépe vypovídá fakt, že zlato získala závodnice, kterou musel ze svého dotovat Janek Ledecký, aby mohla trénovat po světě. Bronz získala sedminásobná medailistka, kterë za 16 let toliko úspěšného reprezentování země české nikdo nedokázal postavit ani tu jednu zatracenou rychlobruslařskou halu... Dále to asi rozvádět netřeba.
  Možná, že když se na zimní OH dostane e-sport nebo nějaká soutěž pro youtubery, třeba "Stteamuj ve sněhu", tak se nějaká medaile navíc urodí.
  Tož sportu zdar! Už může na stadion 50% kapacity, tak šup, gaučáci, vyražte s děckama na fotbal nebo na hokej! Ať mají inspiraci, ať brzy nenastane návrat české výpravy úplně bez medailí.

Komentáře