Los MS, biatlonový pesimismus, neuvěřitelná Ester a Andrea Forever!!!!!!

Víkend byl na sportovní události poměrně bohatý, tak si je pojďme krátce shrnout.

Nejdůležitější událostí (alespoň pro mě, maniaka na velké fotbalové šampionáty) byl los mistrovství světa. Ten se uskuteční v Rusku příští léto, přesně od 14. června do 15. července. Při už notorické neúčasti českého týmu mohl našinec jen neutrálně přihlížet a přát si alespoň nějakou tu nabitou  skupinu, kterou pak tradičně budeme nazývat „skupinou smrti“. Žádná taková během losování nevznikla. I tak ale budou zajímavá utkání, například hned druhý den turnaje pyrenejské derby Španělsko : Portugalsko. Nejbizardnější je asi fakt, že úplně úvodním zápasem, který celý turnaj otevře, bude souboj Rusů se Saúdskou Arábií. Tedy dvou nejníže postavených týmů v současném žebříčku FIFA. Proč nejbizardnější? Protože právě úvodní utkání, i vzhledem k oficiálnímu zahajovacímu ceremoniálu, bývá dvakrát dražší, než všechny ostatní zápasy ve skupinách. Na ten bych fakt nešel :D
Zde vám přikládám na odlehčení bilanci všech 32 týmů. Kolikrát se v minulosti zúčastnili závěrečných turnajů a kolik let uplynulo od jejich poslední účasti. Ze statistik vyplývá, že 20 týmů, tedy skoro dvě třetiny, jsme mohli vidět i na předchozím mistrovství. A že přivítáme dva úplné nováčky.

Rozložení skupin
Rozložení skupin

Počet předchozích účastí
Počet předchozích účastí

Počet let od předchozí účasti
Počet let od poslední účasti

Naplno se rozjely všechny možné světové poháry v zimních sportech. První biatlonový blok, tedy tradiční švédský Östersund (fuj, 11 hodin – tma, 13 hodin – pološero, 15 hodin – tma, zbytek dne – tma….), nepřinesl moc pozitivních vyhlídek pro poslední dobou zhýčkané české fandy. Gábina nezávodí, a zbytek biatlonistů zatím končil hluboko mezi poraženými. Snad je to jen tím, že se snaží načasovat formu až na únor. Pokud mám mluvit za sebe, já jsem ohledně Gabči dost pesimista. Nevím proč, ale ta záhadnost a nečitelnost jejích problémů mi spíš evokuje vzpomínky na návraty Tomáše Rosického. „Nespecifikovatelné zranění“, „těžko odhadovat dobu návratu“, „cca za dva měsíce“, „Tomáš stále netrénuje“, „tuto sezónu už nestihne“, a potom z toho byly pauzy delší než rok.. Snad se to nevyplní, ale fakt mi to tohle připomíná. Zlatá zlomená noha. Tam víte alespoň termín. Takový Hirscher (pro analfabety – několikanásobný vítěz světového poháru v alpském lyžování a vítěz včerejšího obřího slalomu ve Vailu) si zlomil nohu v srpnu a už na začátku prosince opět drtí konkurenci..
Když už jsem u toho sjezdového lyžování, nemohu nezmínit Ester Ledeckou. V sobotu mě svým sedmým místem ve sjezdu ohromila. V disciplíně, ve které žádní Češi téměř nikdy nestartovali, a pokud (Ondra Bank), tak bez reálných vyhlídek na přední umístění. A najednou tu máme snowboardovou závodnici, která si to prostě druhou sezónu za sebou zkouší, a je tři desetiny od pódia. To je prostě naprosto neuvěřitelná záležitost. U nás v Čechách si tuhle ojedinělou a výjimečnou situaci ani tak dobře neuvědomujeme. Ale v Rakousku jsou z tohoto faktu opravdu u vytržení. Jen škoda, že v Koreji během olympiády se sjezd koná jen den před kvalifikací paralelního slalomu ve snowboardu, takže se jej Ledecká nezúčastní..

Oba víkendové dny jsem nevynechal první dvě utkání českých házenkářek na probíhajícím mistrovství světa. A vida – ač outsiderky, zatím mají dvě výhry a reálně se přiblížily postupu. Stačí ve zbývajících třech utkáních ještě jedno překvapení (na úkor Švédek, Norek nebo Maďarek), a je to! Pěkně holky!

V neděli se uzavřela posledním utkáním i podzimní část české fotbalové ligy. Utkání Sparty s Boleslaví navždy vejde do historie jako první, v němž bylo použito video. Sparta zvítězila 3:0. A já doufám, že toto hladké vítězství přesvědčilo sparťanské vedení, aby ponechalo na lavičce mistra rozhovorů o tvrdé práci a vizionáře, který Spartičce sluší – Andreu Stramaccioniho. Je to ta nejlepší reklama na český fotbal, jinak nezajímavý produkt. Ano, uznávám, stojí více peněz, než jsme byli zvyklí, ale za mě – je k nezaplacení!!! ANDREA FOREVER!!!

Komentáře