Olympic blog 6

"Pro kolik jste si přijela do Koreje medailí?", zeptali se po příletu do Pchjong-Čchangu novináři nesměle favoritky a vedoucí závodnice světového poháru v alpském lyžování, mladé Mikaely Shiffrinové. "No přeci pro pět", odpověděla původně slalomářka, dnes již komplexní závodnice, s typickým americkým sebevědomím. Ano, počítáte správně, alpských disciplín je přesně pět.
Dnes v noci si po obřím slalomu může zapsat první čárku. A hned o 24 hodin později, zítra ráno ve stejném čase bude v klasickém slalomu ještě větší favoritkou, než byla dnes. S ohledem na rychlostní disciplíny je ale to její prohlášení velice odvážné, neboť až letos se Mikaela poprvé podívala ve sjezdu na pódium a mezi hlavní adeptky na titul budou patřit jiné ženy. Moc mě potěšila Ester. Viděl jsem jí v obřím slalomu zatím dvakrát, a moc se mi ten její styl nezdál (a taky vždy hodně ztrácela). Dnes jela krásně, a 23. místo pro snowboarďačku v lyžování, to není zlé, ne? :D
Co mě osobně v brzkých ranních hodinách (..no spánkový deficit začíná růst, je právě 19:30 a hned po dopsání následujících řádků to jdu zaříznout, nehledě na dnešní plzeňský zápas v Evropské Lize) potěšilo, byla vítězná jízda Aksela Lunda Svindala ve sjezdu. Po tolika trablích se svými koleny se tento sympaťák stal nejstarším olympijským vítězem v alpském lyžování v historii. Ani jsem netušil, že letos oslaví už šestatřicáté narozeniny.. Gratulace do Norska i jeho parťákovi Jansrudovi ke stříbru.
Krasobruslařské fandy nepotěším, závod jsem neviděl. Nemám, co bych k němu napsal. Měl jsem jen tři screeny. Televizi (lyžování), počítač (hokej Finsko : Německo) a telefon (snowboardcross).
Právě mužský snowboardcross bylo docela maso. Těch pádů, kolik v tomhle šíleném kontaktním závodě bývá.. Zítra ráno se naše Samice, obhájkyně titulu ze Soči, postaví do stejné dráhy a držme palce, aby se jí jakékoliv karamboly vyhnuly. To bude nejdůležitější. Finálové jízdy začínají ve 4:00 ráno.
Druhou medaili, tentokráte bronzovou, a dvanáctou (!!) olympijskou celkově získala ve volné desítce Marit Björgenová. Ještě jednu, a vyrovná v počtu cenných kovů ze zimních her Oleho Björndalena. Mimochodem, pořád to trenérovi Norů nemůžu odpustit, že jej alespoň kvůli štafetě do Koreje nevzal.
Právě Norové byli zatím nejkritizovanější biatlonovou výpravou, ale dneska si konečně mohli zajásat. Další můj oblíbenec, Johannes Thingnes Bö, i přes dvě chyby a dvě trestné minuty zapnul turbo a individuál vyhrál. Škoda jedné chyby jak Ondry, tak Michala. Ten by při čisté střelbě dosáhl svým časem na další stříbro. Ale to jsou ty kdyby.. Martin Fourcade skončil bez medaile, nejspíš šel spát velice naštván, ale potěšil mě svým rozhovorem pro Českou televizi. Pozdravil Gabrielu Koukalovou, a litoval, že na hrách nemůže být. Vždycky mě v dnešním individualistickém sportovním světě podobná gesta potěší. U Martina se navíc nejednalo o to klasické předzápasové: "Čeká nás kvalitní soupeř..."
No a zapomenout nemůžu ani na ženský biatlonový závod. Říkalo vám před dneškem něco jméno Hanna Öbergová? :D Mně ano, protože si píšu biatlonové výsledky, ale většina z těch, kdo si přečetli pouze konečné výsledky, si musela klást otázku, jestli nebylo jméno přiřazeno pod špatný sport! Jojo, individuální závod občas podobná překvapení přináší, ale až takové, to nikdo nečekal.

Zítra v poledne se rozjede v rychlobruslařské hale disciplína, u které všichni čeští fanoušci nejvíce doufají ve zlato. Martina Sáblíková pojede svou oblíbenou pětku. Po oplakaném čtvrtém místě na trojce si přejme, aby se jí to sešlo a opět, jako už tolikrát v předchozích sezónách, neměla konkurenci. Kdyby to zrovna na olympiádě nemělo vyjít, nebude rychlobruslařský Pánbůh doma. Za ta léta dominance a spolehlivých výher si to prostě nikdo jiný nezaslouží, ne?
Tak držme všechny palce!!

...že vám tu ještě něco chybí?
Hokej?
Ne.. Dnes ne. Omlouvám se.
Prý by žádný správný fanoušek neměl být naštvaný na svůj tým, když nechá na hřišti všechno a prohraje. No a co je to tedy za fanouška, který je dokonce naštvaný, když jeho tým vyhraje?!!!!! No a protože já byl dnes po skončení zápasu mezi tradiční hokejovou zemí, Českem, a debutantem a absolutním outsiderem, Koreou, vzteky bez sebe i přes "naší" výhru, jakýchkoliv dalších komentářů se zdržím... Nechci být za špatného..

Komentáře