Olympic blog 9

CINK!!

Počet mých blogů, které začínají tímto magickým citoslovcem, označujícím zisk cenného kovu pro českou olympijskou výpravu, je po dnešku vyšší, než které jej na svém začátku nemají :)
Devátý den her, pátý medailový, šestý cenný kov, třetí bronz. A jak vidno, čeští sportovci si jejich zisky krásně plánují zejména na víkend :) Zatím letos nebylo soboty a neděle bez medaile :)
...mimochodem, závod Ester Ledecké ve snowboardovém obřím slalomu se jede příští sobotu..
A kdy vrcholí hokejový turnaj?
Závěrečný den her, příští neděli.... :)

Karolína Erbanová patřila k užšímu okruhu favoritek na rychlobruslařské pětistovce. Nebo to tak alespoň říkali v televizi a psali na internetu, protože abych to mohl tvrdit já, musel bych sledovat tento holanďany opanovaný sport i jindy, než během olympiády. Jenže na to mě těžce nebaví.. Ale asi by měl pomalu začít, ne? Po léta osamělé bojovnici mezi oranžovými kombinézami, Martině Sáblíkové, o jejíž zázračné kariéře navzdory ani jediné rychlobruslařské dráze u nás, už toho bylo napsáno mnoho, nám vyrostla další hvězda. Karolína po Soči opustila trenérskou skupinu Petra Nováka, v níž se nejspíš stále cítila jako ta druhá vzadu, odstěhovala se trénovat do země tomuto sportu zaslíbené, do Holandska, a jak se zdá, dobře udělala. Tajně jsem, když to tedy říkali, doufal že by něco mohla zajet, ale z medaile jsem překvapen. Bravo!!! Nádhera!!
...zaznamenal jsem ve startovní listině předchozích závodů ještě další české jméno. Nikola Zdráhalová. Šlo-li by to zatím tak, jako dosud, tedy že z každé české rychlobruslařky, která se objeví na olympiádě, v budoucnu vyroste medailistka, kdo by se zlobil? :D

Vypadá to, že si biatlonisté všechny vavříny vybojovali už v úvodu. Po závodech s hromadných startem byly rozhovory se zklamanými závodníky hrozně smutné :( Ale ty dvě placky nesmí zapadnout, pořád je to krásný výsledek, ať už štafety, ve kterých mezi favority patřit nebudeme, dopadnou jakkoliv.

Ráno v obřím slalomu Marcel Hirscher potvrdil, co jsem předpovídal. Druhý závod, druhé zlato. Teď už jej čeká jenom slalom, který dosud letos vyhrával "levou zadní". Dveře ke třetímu triumfu a nesmrtelnosti jsou otevřené.

Naši bojovní hokejisté splnili první část své mise. Po dobrém výkonu a výhře nad Švýcary dokázali vyhrát skupinu a postoupit rovnou do čtvrtfinále. Ve středu ve čtvrt na pět ráno nás čeká vítěz osmifinále USA : Slovensko, které se bude hrát pouze den předtím, což by měla být pro náš tým velká výhoda. V semifinále by pak, nestal-li by se na jejich úkor velký zázrak, čekali Rusáci. Nepředbíhejme... Fandit budu Slovákům. Je to přeci jen soupeř, s nímž máme stále vynikající bilanci. USA, to už je čtvrtfinálová klasika, nevyzpytatelný tým. Tentokráte bychom ale, narozdíl od předchozích her v Soči, outsiderem být neměli. Spíš naopak.
Z jednoho mám ale přeci jen strach. A to je velmi skromný počet branek, který se zatím českým hráčům podařilo vstřelit. Budeme-li brát góly, které nepadly v samostatných nájezdech, nebo do prázdné klece při soupeřově závěrečné power play, dali jich naši borci všehovšudy šest. Švýcary doslova mleli třetinu a půl, skoro je nepustili z obranného pásma, ale vypracovat si vyloženou gólovku, to se nedařilo. A když už ano, koncovka byla impotentní.. Ostatní adepti na medaile jsou na tom mnohem lépe. Rusové dali ve hře gólů 14, Finové 11, Kanada 10 a jen Švédi jsou na tom se sedmi podobně. (Počítám rovněž jen zásahy ve hře, a stál-li v kase soupeřův brankář).
Ale říká se, že útoky vyhrávají zápasy, a obrany a brankaři turnaje. V Naganu se taky v rozhodujících dvou utkáních ujala vždy jen jedna česká střela, a ještě od obránců. A vůůůůbec to nevadilo :)
Pro zajímavost přikládám celého pavouka play off, a dosavadní stav nejproduktivnějších hráčů.


Komentáře