Vivat video!

Sláva tomu!
Včera jsme během derby pražských S byli svědkem toho, jak prospěšné bude ve fotbale video, až se zavede všude. 4 situace (viděl jsem jen první poločas a ze záznamu posledních 20 minut, tak snad mi něco neuniklo) a všechny by rozhodčí nebýt videa posoudil špatně!! Odpískal by penaltu, uznal gól Sparty, uznal gól Slavie a nakonec by penaltu neodpískal. Teď měl šanci ověřit si s kolegou u videa, jak dané (na první pohled opravdu těžce postřehnutelné) momenty měly být posouzeny. Zdržení cca 3 minuty je stále nic oproti těm diskuzím a poleháváním, která kolikrát vyplní i čtvrt hodiny jednotlivých poločasů.
Po utkání se trenéři shodli, že je to trochu změna hlavně co se týče emocí. Gólová radost je mnohdy zbytečná, naopak někdy se radujete nadvakrát. Ale uznejte sami - teď se nebude mluvit o chybách sudího, ale maximálně se mohou aktéři vymlouvat na to, že na to nebyli zvyklí. Však si zvyknou. A bude dobře. Žádná pachuť nespravedlnosti.
V úvodu jsem psal záměrně, že spravedlivé to bude v době, kdy bude videorozhodčí všude - tedy na všech českých zápasech nejvyšší soutěže. Pokud se bude hrát třeba například záchranářský souboj bez videa a ten rozhodčí zmastí, bude to nefér vůči těm, kteří tu možnost odehrát férové utkání nedostali. Rovněž to prospěje zápasům Plzně, která čelí po každém zápase podezření, že se jí připískává. Ubyde jeden stále omílaný argument těch, kterým její dominance nedělá dobře. A kdyby bylo již v devadesátých letech či na začátku tohoto tisíciletí, určitě by tenkrát nebyl mistrem stále stejný tým...
Jen Venca Kadlec se po utkání téměř rozbrečel, že se mu to nelíbí. Samozřejmě, že po utkání, kdy dostanete po zásahu videa góla z penalty v 95. minutě, z toho neskáčete do vzduchu. Ale argument: "Celou dobu se mohl hrát fotbal bez videa, ale teď tu najednou je!"?
..ale no tak, Venco... Tomu se říká moderní pokrok, víš? Celé desítky let byli fotbalisté schopní hrát tento sport bez milionových příjmů, nepotřebovali tetovací salóny, Lamborghini, stačilo jim přijet na zápas autobusem... A taky to zvládli.. Chtěl by ses do té doby vrátit?
...asi bys umřel, ne?

Komentáře