Americká klasika. Držte palce!

Pokaždé, když začíná jakýkoliv hokejový šampionát, hledám, zda-li se dá vsadit, že se ČR ve čtvrtfinále utká s USA. Podobnou sázku jsem nikdy nenašel a je to fakt škoda, šel bych do toho.
Kodaňský šampionát ze zaběhnutého kurzu neuhnul a tak nás opět, po třech měsících, čeká v této fázi důležitého turnaje americký výběr. Mimochodem, s téměř železnou pravidelností se opakuje pravidlo olympijského roku - koho dostaneme na OH ve čtvrtfinále, ten nás v zápase o všechno čeká ve stejný rok i na MS.. 2002 - Česko : Rusko (OH 0:1, MS 1:3), 2010 - Česko : Finsko (OH 0:2, MS 2:1sn), 2014 - Česko : USA (OH 2:5, MS 3:2), 2018 - Česko : USA (OH 3:2sn, MS - ?). Snad se nebudou opakovat poslední dva případy, že šampionát dopadne opačně, než souboj pod pěti kruhy.
Podíváme-li se na čtvrtfinálové bitvy českého národního týmu od roku 2001, je naše bilance v těchto utkáních ke dnešnímu dni 11:11. Nejčastěji jsme se potkali právě s Amíky, dnes to bude popáté z posledních sedmi 1/4finále! V nich je bilance rovněž vyrovnaná.
Co bude třeba, aby se dnes miska vah v počtu výher překlonila na českou stranu?
1) štěstí - to hlavně. Ať je to jak chce, přestože i hokej je strategická hra, odrazy puku tu mnohdy rozhodují vyrovnaná utkání. Předpokládejme, že i dnešní řežba taková bude a přejme si, aby hokejový bůh měl dnes dres s lvíčkem na prsou.
2) častá střelba - jestli se českým hráčům v posledních letech něco vytýkalo, tak velmi málo střel. Raději si pětkrát přihrajeme, až skončíme v rohu, a neohrozíme branku. V částech zápasů, kdy český výběr v Kodani potřeboval zapnout, jsme viděli velký progres oproti předchozím letem a opravdu pálil. Hluché pasáže s outsidery, přestože náš dnešní soupeř je neměl, neberme jako měřítko. Takoví prostě Češi jsou. Když nemusí, raději si hrají. Vzhledem k tomu, že dnes MUSÍ, věřme v palbu.
3) životní výkon obránců - Sklenička, Moravčík, Hronek. Ti všichni hrajou svůj první dospělý turnaj. Šulák hraje druhý a na tom prvním byl prakticky pouze doplňkovým hráčem na soupisku, rovněž Polášek debutoval až letos na olympiádě. Jordán a Krejčík, nejzkušenější beci, jsou na turnaji zatím nejslabší.. Spoléhat jen na Gudase nelze. Z výkonu našich obránců mají strach asi všichni čeští fandové. Tabulkové srovnání kanadského bodování obou týmů níže je docela odstrašující. Ale věřme, že se dnes v životním zápase chlapcům nohy nerozklepou, mnoho chyb nepředvedou a hvězdné americké hráče udrží v rozumné míře na uzdě.
4) výborný výkon brankáře - bez toho se dnes neobejdeme. Indicie naznačují, že by měl chytat Rittich. Zatím přesvědčil, pochytal toho dost, v těžkých utkáních s Rusy a Švédy mu lze možná přičíst navrub jen Zibanejadův bekhendový gól, ale i ten se chytá těžce.. Pokud by došlo na klasiku s USA, tedy na nájezdy, máme na lavičce muže, který už nepustil nájezd ve dvou zápasech na velkých turnajích za sebou. Francouze. Možná by stálo za to jej při případném nejpozdějším možném rozuzlení nečekaně poslat do brankoviště.
5) nefaulovat!! - hra v oslabení bylo to nejhorší, co jsme od národního týmu v Dánsku mohli vidět. Černá můra ze zápasu se Švýcary už se od té doby neopakovala, i tak ale dnes doufejme trenérský štáb hráčům důrazně připomene, aby si na (hlavně zbytečné) fauly dávali pozor.
6) Pasta show - máme v kádru dvojici elitních hráčů NHL a hvězd letošního play off. Formu si přivezli i do Kodaně a při vší úctě ke zbytku týmu, dnes se bude očekávat, že nás dotáhnou do semifinále hlavně oni. Krejčí na svůj životní zápas v repre zatím čeká. Dnes je ideální den na to, aby jej odehrál. Pastu čeká ještě dlouhá kariéra, přesto by se případným letošním úspěšným turnajem mohl stát již v raném věku legendou a českou hokejovou superstar.
Abych i já přispěl svou troškou do mlýna, vsadím na postup USA. Já nevyhrávám nikdy, tak mi držte palce, ať to vydrží i po dnešku.




Komentáře