WORLD CUP BLOG - Den 14


Auf Wiedersehen, Deutschland!
Největší šok celého letošního World Cupu je tu! Obávaná německá mašina, vždy záruka preciznosti, kvality a načasování formy na velký šampionát, se představila v Rusku v tak špatném světle, jako už dlouho ne. Snad jedině na Euru 2000, kdy získala jediný bod a v posledním zápase dostala od Portugalců tři góly, hrál Nationalmannschaft so schlecht..
Přiznám se - nevěřil jsem, že by se to Němcům proti Korejcům nemělo podařit. Přestože letos nedisponovali žádným střelcem, (a ty na všech předchozích úspěšných turnajích měli - Völler, Klinsmann, Bierhoff, Klose, Müller) jejich soupiska čítala tolik zkušených a dobrých hráčů, že se to nezdálo reálné, aby skončili tak brzy. Ale nezvládli to. Upřímně - tolik brejků do německé obrany, jako podnikli jejich tři soupeři během skupinových zápasů letos, to jsem ještě neviděl.
Odpůrci multi-kulti okamžitě hystericky přispěchali se zaručenými důvody, že přeci za to může složení kádru z několika národností. Pozor! Krapet pravdy na tom tentokrát být může. Je docela možné, že tu událost s Erdoganem prostě kabina jen tak přejít nedokázala.
Já jsem ale nepochopil jinou věc. V prvním utkání základní sestava s tvůrcem Özilem naprosto selhala. Když v druhém zápase se Švédy seděl, byl to mnohem lepší výkon, hlavně s blížícím se závěrem. Proč se tedy Joachim Löw vrátil ke stejnému složení jako v marném úvodním zápase i v tom rozhodujícím? Özil byl příšerný. Líný se rozběhnout i v těch posledních minutách, kdy už Mannschaftu opravdu teklo do bot. Nejsem tu od toho, abych někomu radil, ale můj názor je ten, že to letos německý lodivod vůbec nezvládl.
Škoda, že mezi sebou národní svazy neuskutečňují výukové štace.
Proč?
Teď by totiž byla ideální příležitost pro všechny pracovníky kolem české reprezentace, aby se vydali do Německa. A tam sledovali, co se teď bude dít. Jak vypadá opravdová kritika a zejména sebereflexivní analýza neúspěchu. Celý realizační tým od koučů až po posledního poradce budou zpovídáni a podají komplexní vysvětlení příčin, proč se neuspělo. Budou bombardováni ze všech stran - od novinářů, od vysokých funkcionářů, od politiků i od posledního ožraly aus der Kneipe. Německý fotbal ale bude rychle schopen vyhodnotit všechny faktory této ostudy a vyvodit z ní do budoucna takové důsledky, aby se to pokud možno už za dva roky neopakovalo. Jaký to kontrast s posledním Eurem, kdy nejvyšší představitel českého fotbalového svazu, v budoucnu doufejme bručící Míra Pelta, po nejhořším turnaji v naší historii novinářům vzkáže: "Ale jděte, kdybychom dali Turkům první gól, tak jsme tím postupujícím byli my.."
Překvapili mě Švédi. Že takhle Mexičany přejedou, to jsem nečekal. Těžko říct, jestli středoameričané ten závěrečný souboj nepodcenili. Bylo ale vidět, že když mají najednou hrát do plné obrany, a ne na brejky, mají sakra problém. Korejci jim pomohli k postupu, ale čeká je Brazílie.. Šestkrát za sebou Mexiko vypadlo na MS v osmifinále. Letos posedmé?
Brazilci si závěrečným exhibičním tempem dotančili k výhře ve skupině. Jdou pomalu nahoru, ale pořád mi to přijde takové, já nevím, zabržděné. Když už můžou rychle vyrazit, dostane se Neymar k míči, radši udělá čtyři kličky na efekt a najednou je obrana soupeře zformovaná. Zatím na větší problém nenarazili. Uvidíme, jak to bude v případném čtvrtfinále.
Těšil jsem se na vzájemnou řež Němců s Brazilci, tak si zatím nechám zajít chuť.
Dnes večer si můžeme vychutnat souboj Anglie s Belgií, v němž už nepůjde o holý život. Tak jen doufám, že to podle toho bude vypadat. Bohužel se nejspíš dle posledních článků, co vyšly, vyplní moje neblahá předpověď, a to že možnost, že by měl po tolika letech zase někdo po skupinové části šest branek, se nestane. Oba kouči plánují šetřit klíčové opory (a tedy asi i čtyřgólového Lukaka a pětigólového Kanea) pro další fázi turnaje. Ach jo. Snad se jich dočkáme alespoň v průběhu druhé půle..

Komentáře