WORLD CUP BLOG - Den 1

Zahájeno!
21. mistrovství světa ve fotbale, které se bude celý měsíc konat na jedenácti ruských stadionech, právě začalo. Asi nemusím připomínat, že už od posledního setu finále Roland Garros mezi Nadalem a Thiemem jsem víceméně až na pár pracovních a intimních chvilek nemyslel na nic jiného.
Ještě, než dnešním mačem turnaj začal, přišel nevídaný šok v podobě odvolání španělského trenéra Lopeteguiho. Dva dny před turnajem, to je něco, co by člověk čekal maximálně u nějakého afrického týmu. Ale že se to stane tak vyspělému svazu, jako je ten španělský... Jenže, co vedení svazu jiného zbývalo? Real Madrid i Lopetegui tuto situaci naprosto nezvládli a sám jsem zvědav, jaký vliv to na celkovou, už tak občas vztahy zejména mezi hráči Barcy a Realu nakřáplou, atmosféru v kabině bude mít.
Na samotném turnaji bývají všechny zápasy ve skupině za stejné ceny, vyjma jednoho. A to otevíracího. Letošní ceny jsem vzhledem k neplánování žádné cesty na ruskou půdu nezkoumal, ale z minulosti vím, že úvodní utkání bývá dvakrát až třikrát dražší než všechny ostatní. Nejspíše z důvodu zahajovacího ceremoniálu. 40% vstupenek se prodává už před losováním, takže předpokládám, že držitele lístků na tento zápas asi omývali, když Rusům los přiřknul Saúdskou Arábii. V nejdražším zápase ze všech skupinových se setkali dva žebříčkově nejslabší týmy celého turnaje. Návštěvníci úvodního klání si tak alespoň mohli říct, že za tu cenu viděli koncert Robbieho Williamse :D Určitě by za něj v reálu dali podobnou sumu.
Nakonec mohou být fans po prvním zápase spokojeni. Sice jsem měl chvíli pocit, že sleduji Zlín s Příbramí a za nimi plakát s 80 tisíci fanoušky, přesto se domácímu Rusku povedl na úvod nevídaný počin - Saúdskou Arábii vypráskali 5:0. Nepotřebovali k tomu bůhvíjaký výkon. Arabský tým působil až směšným dojmem. Jestli se v jejich druhém utkání Cavani se Suarezem v uruguajském týmu rozhodnou zaútočit na tučné gólové konto, asi to bude slušná nakládačka. Tak nějak se obávám, že vzhledem k netrpělivosti saúdských šejků už u toho nebude dnešní lodivod - Juan Antonio Pizzi. Schválně - bude zítra ráno ještě hlavním koučem?
..až bude za 8 let na šampionátu těch úžasných 48 týmů, to se asi dočkáme výkonů...


Koho považovat na letošním MS za největšího favorita? Osobně jsem ve firemní tipovačce zvolil Francii, která má dle mého názoru neskutečně silnou, stále ještě mladou generaci. U všemožných médií i sázkových kanceláří je za top kandidáta na titul považována Brazílie. S tím se dá souhlasit. Uzdravený a nažhavený Neymar, k tomu Coutinho, Firmino, zkušená defenziva a nezměrná touha odčinit čtyři roky starou blamáž ze semifinále s Německem. Asi pamatujeme všichni.
Nechme se překvapit. Mistrem světa se pravděpodobně stane někdo z pětice Brazílie, Francie, Německo, Španělsko, Belgie.. Sice uplynuly pouze dva roky od k uzoufání nudného Eura s příšerným koncem v podobě portugalského vítězství, na světovém šampionátu ale zatím nikdy žádný nečekaný tým nevyhrál.
Já budu, opět, jako vždy, držet palce Anglii. Má ve skupině Tunisko a Panamu, takže se postupu z úvodní fáze, narozdíl od brazilského šampionátu, snad dočkám. Dá se ale očekávat, že bez přerušení hranou Anglickou Premier League znavené hvězdy, které mají opět velkou důvěru v sebe sama, zase budou na hřišti sotva funět a to přesně do chvíle, než přijde první vyřazovací zápas a penaltový rozstřel...


Komentáře