WORLD CUP BLOG - Den 20

ENGLAND!!!!
Neuvěřitelné se stalo skutkem! Anglická reprezentace zvládla na mistrovství světa penaltový rozstřel! Postupuje tak do čtvrtfinále, poprvé po 12ti letech.. Angličtí fanoušci mohou konečně zase jednou slavit. A já s nimi mohu snít dál, že konečně jednou uvidím kolébku kopané bojovat o velkou medaili.
I když, upřímně, nějak extra opojný pocit jsem prožíval snad jen pár minut po zvládnutém rozstřelu (a cestou z nedalekého restauračního zařízení si dvakrát na celé sídliště neodpustil hlasité "England!!"). Jinak to, nutno říct, byl dost otřesný fotbalový zážitek.
Hned, jak bylo po skončení skupinových duelů jasné, že dojde ke střetu Albionu s Kolumbií, jsem věřil, že to bude velmi atraktivní podívaná. Anglie hrála v těch dvou úvodních zápasech, v nichž nastoupila s "áčkovou" sestavou, docela dynamický fotbal, dalo se na to dívat, a bylo z toho buďto dost zajímavých akcí, nebo fauly soupeřů a dobré anglické standartky. Kolumbie, kdyby nedostala proti Japoncům hned zkraje zápasu červenou, by asi všechny tři duely vyhrála a působila v těch důležitých okamžicích, které rozhodovaly o postupu ze skupiny, docela přesvědčivě.
Bohužel, samotný osmifinálový střet do té doby sympaticky hrajících mužstev, byl takřka nekoukatelný.. Anglie se nedokázala ze hry téměř vůbec prosadit, Kolumbie o to ani nejevila zájem. Zato diskutování, to jim šlo náramně!! Tentokrát musím rozhodčího pokárat, protože v tomhle zápase se mělo červenat několikrát. Ne za ty fauly, ale za ty neustálé divoké diskuze, přehnané reakce a snahu vyprovokat vyloučení soupeře. A kolik minut se hádali Kolumbijci hned po odpískání té penalty? Pět? Tfuj...
Tak nějak jsem si v devadesáté minutě říkal, že "zaplať pánbůh za ten utrápený postup", i když jsem si tedy fotbalově nepochutnal..
Jenže to by nesměla být Anglie, aby to dohrála!!! OMG, oni si nechají dát gól v poslední minutě nastavení a ještě od Miny, na kterého si vzhledem k jeho dvěma předchozím zásahům ze vzduchu měli dát pozor především! A ještě v takový večer, kdy se nechám vytáhnout po devíti, pro muže toliko životu nebezpečných rýmičko-krčně bolestivých dnech, do restauračního zařízení. A musím tam kvůli pro můj krk příliš nízké teplotě piva vzít zavděk odporným bílým vínem, jehož neblahá chuť je bohužel už koloritem drtivé většiny českých hospod...
Prodloužení byla úplně zbytečně ztracená půlhodina. Anglie je sice historicky nejvysmívanějším týmem na penaltách, ale proč si na ně zase nepočkat, že?......
Nervy jsem měl nadranc, ale nakonec to dopadlo. Byl bych ale rád, kdyby to bylo naposled, co vidím na turnaji tak mizernou England. Jenže nedokážu odpovědět na otázku, zdali včerejší matný výkon byl jen dílem psychické tíhy, která na ostrovní tým v prvním vyřazovacím mači dolehla, nebo na víc zkrátka tihle hráči nemají.
Harry Kane už je na šesti! Ale stále platí, že ze hry se zatím prosadit nedokázal. Ano, historie se na to ptát nebude, ale mě by se od něj ještě nějaký ten pěkný vypracovaný gól líbil!!

Soupeřem Anglie pro čtvrtfinále bude Švédsko. To dokázalo po jediném gólu vyřadit Švýcary. Pořád odevšad slyšíme, jaký by to byl tým, kdyby v něm byl Zlatan. A já, ač jsem do jisté míry Zlatanofil, jsem přesvědčen, že až poté, co odešel, mohou Švédi opravdu tvořit velkou partu, která táhne za jeden provaz. Určitě není náhoda, že dosáhli zase na nějaký velký úspěch až po Ibrahimovićově odchodu z národního týmu. Jedna obrovská hvězda, která na sebe strhává veškerou pozornost, bývá v drtivé většině případů, ač to nikdy nikdo neřekne nahlas, ostatním většinou na obtíž..

Komentáře