WORLD CUP BLOG - Den 21, 22

Evropa ukázala na MS v Rusku opětovně, řekl bych tradičně, svojí sílu. Reprezentace žádného jiného kontinentu se mezi nejlepší čtyřku nedostala. Ač se nám snaží namluvit kdo chce co chce, že se fotbalový svět vyrovnává a velmi často se trenéři schovávají za fráze: "Dnes už nemůžete nikoho podcenit", nakonec to na největší reprezentační akci dopadne zase podobně...
Jaký byl poměr kontinentů na posledních MS, když se podíváme na semifinalisty?
MS 2018 - jen Evropa
MS 2014 - Evropa 2x, J. Amerika 2x
MS 2010 - Evropa 3x, J. Amerika 1x
MS 2006 - jen Evropa
Myslím, že bilance hovoří za vše. 13x Evropa, 3x J. Amerika... Poslední neevropský vítěz - 2002, Brazílie..

Osobně musím říct, že jsem se složením semifinále spokojen. Z turnaje už vypadly týmy největších simulantů a přestože i v kádrech nejlepší čtyřky sem tam najdeme nějakého toho polehávače, už to jsou jen jednotlivci.

V prvním čtvrtfinále mě těžce zklamala Uruguay. Jak parádně zvládla osmifinále, tak marná zůstala bez Cavaniho proti Francouzům. Nechce se mi věřit, že by absence jednoho hráče dokázala tak strašně moc změnit zejména útočnou fázi jakéhokoliv týmu. Dnes už se nedozvíme, jestli by v případě účasti Cavaniho nebyl Suarez i zbytek týmu alespoň v náznacích schopen soupeře nějak ohrozit. Každopádně mi připadalo, že se Francie ani moc nenadřela.

Druhý mač mi udělal radost. Náklonností k Belgičanům se už od začátku, hlavně kvůli jejich útočnému stylu, netajím. Tentokrát, svojí dlouhodobé bilanci s góly až v druhém dějství navzdory, zaskočili Brazilce už v prvním poločase. Druhá půle ukázala, že toliko vyzdvihovaný Tite nejspíš během turnaje sázel na špatné koně. Gabriel Jesus na hrotu - omyl. Willian na pravém křídle - rovněž omyl.. Když nastoupili Firmino i Douglas Costa, najednou měla hra Brazilců šmrnc. Ale protože to i tak tahali hlavně středem a Neymarovo filmování rozhodčí s přehledem ignoroval, vyrovnat nedokázali.
Mimochodem - kontrolní otázka: Kolik myslíte, že Neymar během prvních čtyř utkání (tedy bez čtvrtfinále) dohromady proležel minut?
14 a půl! (zdroj Pupack) Kdyby se Brazilci dostali až do finále, možná by to dotáhl na celý proválený poločas...

ENGLAND!!!
Zase jsem si mohl krásně zařvat!! A to i přesto, že můj nejoblíbenější tým zase hlavně chodil.. V kádru má podle údajů na soupiskách jen jednoho Walkera, ale až na Sterlinga to vypadalo, že jich je v kádru 10.. Jenže ti Švédové, to byla velká bída. Ano, Jordan Pickford sice předvedl dva skvostné zákroky, jinak se ale seveřané prezentovali opravdu matným výkonem.. Ale co, to mi náladu nezkazí. Zařekl jsem se, že se budu z anglického postupu radovat za každých okolností, a vlastně proč si to neužít, vždyť dokázali dokonce dát góla ze hry!!! :D :D Poprvé od roku 1990 bude na MS Anglie bojovat o medaile, stále má historicky pouze tu domácí, zlatou, z roku 1966 po gólu, o němž dodnes nikdo nedokázal, že padl..
ENGLAND!!

To nejhezčí ze čtvrtfinále nám schovaly týmy Chorvatů a Rusů na závěr. Parádní bitva se vším všudy, napínavá až do konce, kdy to vypadalo, že to už po Vidově gólu balkánci dotáhnou.. Ale Rusové, ač podceňovaní a pomalu odepsaní, to zase dotáhli až k těm penaltám. A ještě než rozstřel začal, bylo jasné, že uvidíme podruhé v historii tým, který zvládne dva vítězné penaltové rozstřely na jednom šampionátu (a dokonce za sebou, stejně jako Argentina v roce 1990 ve čtvrtfinále a v semifinále). Naštěstí postoupili fotbalovější Chorvati a v boji o postup do finále je čeká Anglie.

Tak co myslíte, jak to dopadne?
Osobně bych si přál finále Belgie : Anglie, ale šance v obou zápasech jsou asi poměrně vyrovnané. Stát se může cokoliv.

COME ON ENGLAND!!!

Komentáře