WORLD CUP BLOG - Den 25

Je konec. Nejšťastnější chvíle celého letošního léta pro mou drahou nastala zhruba kolem nedělní osmé večerní, kdy závěrečnou znělkou skončil přenos z posledního, finálového zápasu MS ve fotbale..
Šest gólů! Kdo by to čekal?
V tomto směru můžeme být po finále, které znamenalo druhý francouzský titul v historii, spokojeni. Většina z nás to ale asi přála Chorvatům, takže po hodině zápasu, kdy bylo víceméně jasno, to bylo takové smutné. Ale na druhou stranu - než 0:0 a penalty, tak radši tohle. Tolik branek padlo ve finále naposledy před více než půlstoletím.
Francie je mistrem.
Můžeme namítat, že první gól ve finále neměl platit, že jim tam spadlo všechno, do čeho kopli, že zvolili během turnaje hlavně úspornou nežli útočnou taktiku, vedli 1:0 a potom bránili, Giroud nedával góly, atd, atd.. Jenže... Čísla hovoří jasně.
Francie odehrála na MS sedm zápasů. Šest jich dokázala vyhrát (myšleno v normální hrací době) a jen jednou remizovala 0:0, to když jim tento trapný výsledek stačil k prvenství ve skupině. Tolik výher nasbírala už jenom Belgie, ta ale právě vzájemný zápas, boj o finále, nezvládla.
Ve vyřazovacích bojích dokázali Francouzi vstřelit 11 gólů. To není ve čtyřech zápasech nikterak malé číslo. Naopak, čtyřikrát na turnaji nedostali gól.
Takticky zvládali zápasy na jedničku. Dokázali se dokonale připravit na Uruguayce, vymazali Belgii a i ve finále klíčového hráče Chorvatů, Modriče, nikdy nenechali 30 metrů od vlastní branky bez dozoru.
Didier Deschamps dokázal dokonale stmelit jinak podle mě dosti složitě zvladatelnou grupu hráčů v jeden celek. Všichni měli své místo, každý respektoval druhého a táhli za jeden provaz. Nejlépe to bylo vidět po vstřelených gólech, kdy se na střelce pokaždé vrhla celá lavička.
Titul je tedy ve správných rukou.
Chorvati prožili nádherný měsíc a sice včera smutnili, ale až to všechno vstřebají, budou na to vzpomínat jako na nejhezčí turnaj jejich krátké historie.
V samotném finále bych nic nevyčítal ani rozhodčímu. Griezmannův poněkud dřívější pád před prvním trestňákem bylo na první pohled těžké rozpoznat (navíc to udělal tak šikovně, že tam kontakt s nohou soupeře byl), ten souboj v pokutovém území, po němž spadnul Mandžukić, by byl na penaltu fakt moc, naproti tomu Perišićova ruka byla jasná. Jediná otázka tak je na pány u videa, proč hlavnímu nezavolali po prvním gólu, při němž byl Pogba v ofsajdu.. Jestli by to sudí Pitana posoudil jako aktivní hru, to už je věc jiná.


Před MS panovaly obavy, jak to v Rusku bude vypadat, ale během turnaje se objevovalo tolik pochvalných komentářů na organizaci a na prostředí ve městech, až to na mě působilo jako plánovaná Putinova objednávka. Ale je to dobře, nic se nesemlelo a mluvilo se jenom o fotbale a ne o ostatních, ať už politických, hovadinách.
Během vyhlášení výsledků se ukázalo, jaký je Putin gentleman. Sympatickou chorvatskou prezidentku přikryli pořadatelé deštníkem až v době, kdy už byla mokrá až... (i když účes jí držel dlouho :)) Hlavně, že jeho pleš byla jako jediná deště ušetřena a že by ho napadlo nechat deštník dámě??..
Celkové hodnocení turnaje je asi ještě na jeden souhrnný blog.

Mimochodem - poprvé v životě jsem dokázal tipnout mistra světa před samotným fotbalovým mistrovstvím..

Komentáře

  1. zvladnul jsem se divat po prvni gol, pak jsem to znechucene vypnul. Za takove simulovani ma byt cervena karta. Osobne me to mistrovstvi koukatelne proste neprislo. Snad na Japonsko se dalo divat. Simulovani, nekonecne prihravky mezi obranci, takticke fauly, atletika misto fotbalu, prehravani, protesty..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat