Souhrn letního hněvu..


Já vím. Byl ode mě docela dlouho pokoj. Přiznám se, že jsem byl po World Cupu krapet přeblogován (a ta hrstička Vás, co ty plky občas čte, určitě rovněž), a také jsem úmyslně držel psací půst.
A to protestní.
Proč?
Protože se ve sportu opět událo spoustu věcí, kvůli kterým bych se musel rozčilovat, a nechtěl jsem sobě ani vám ty nádherné tropické (jak pro koho, co??) dny kazit negativními a zlostnými příspěvky. Navíc by to bylo zbytečné, neb to není nic nového, a všichni to dávno víme.. Ale protože mlčet se nedá donekonečna, tak ten nashromážděný letní hněv vysypu najednou. Po včerejším večerním fotbale ideální čas! :D :D :D
A co tedy vlastně?
Můj kamarád mi napsal po odvetě Slavie v Kyjevě jednu moc zábavnou zprávu: „Už aby ty posr…. peníze nebyly.. Zničej uplně všechno.“ Jasně, je to trošku komunistická myšlenka typu – hlavně ať se nikdo nemá příliš dobře, ale kam touha po finančních ziscích některé nejsledovanější sporty dohnala, je pro lidi, kteří ho vždycky žrali, tedy i pro mě, skličující.
Nejprve ten Davis Cup. Soutěž s předlouhou tradicí, jejíž hlavní kouzlo, alespoň v mých očích, tkvělo v tom, že pro některé země to byla jediná možnost, jak vidět nejlepší tuzemské tenisty na domácích kurtech. Rumuni, Slováci, Češi nebo třeba Argentinci, Brazilci a Chilani, tedy lidé ze zemí s vynikajícími tenisty, ale absencemi mužských ATP turnajů, dokázali díky tomu naplnit během tří dnů hlediště až po poslední místo a vytvořit jedinečnou, mnohdy v tenise jinde neopakovatelnou atmosféru. S tím je teď amen. Pár zájmových skupin, prahnoucích - jak jinak - po zisku, z této soutěže, která kromě fandů přímých aktérů zase tolik lidí nezajímá, udělají týdenní podnik někde na neutrální půdě. Tipoval jsem, že z toho bude zase nějaké Abú Dhabí nebo Singapur, ale zatím se bude jednat o Madrid. Přeci jen, společnosti Kosmos, která získala práva na Davis Cup, vévodí Gérard Piqué, tedy Španěl. Davis Cup tedy bude vrcholit v zemi, která už dva větší podniky s účastí mužských světových tenisových hvězd pořádá….
Do toho přijde další mudrc s myšlenkou zkrátit mužské grandslamové zápasy na dva vítězné sety… Proč, proboha?? Ztratit kouzlo pětihodinových zápasů s pátými sety 13:11? A zvýšit šanci náhodných vítězství, kdy na dva sety přeci jen občas outsider favorita může zaskočit? Prý je pro televizní společnosti, které platí vysoké částky za přenosy, potom velice těžké plánovat program.. Takže ne kvůli únavě hráčů, zase kvůli prachům!!
Vrcholem funkcionářské namachrovanosti v českých luzích a hájích je přístup lyžařského svazu ke smlouvě s Ester Ledeckou! Jak dokáží české pseudosvazy zlikvidovat dobře naladěného závodníka opět kvůli penězům (od sponzorů), to už se ukázalo třeba před olympijskými hrami v Turíně v případě Jakuba Jandy. Ten aktuální případ by neměl být postaven tak, že upocení kravaťáci by měli klást někomu, jako je Ledecká, jakékoliv podmínky. Ti by se měli přišourat na kolenou a zeptat se: "Slečno Ledecká, za jakých podmínek budete reprezentovat tuto zemi?" Kde berou tu drzost někomu, na jehož kariéře nemají jakoukoliv zásluhu, pindat do toho, jaké může mít či nemůže sponzory???? Tfuj!!
No a pak jsme tu měli tu slávistickou odvetu v Kyjevě… Ano. Je pravda, že Slavie si nedokázala vytvořit moc šancí, a když ano, tak věrná současnému českému fotbalovému receptu, je zazdila. Ale to nic nemění na faktu, že ten zářez byl naprosto nechutný.. Když už tedy UEFA okatě nechce video ve svých soutěžích, (prý na to nejsou peníze, CHA!!! V téhle organizaci!!!! CHA!!!) tak by alespoň měla ty své zkorumpované funkcionáře, patřící k některým klubům (střet zájmů? Ale kdeže, ve fotbale…), držet někde v tajnosti v kancelářích. Aby nikdo nevěděl, že se vůbec takoví lidé, jako kdysi za korupci odsouzený prezident klubu Dynama Kyjev, mohou dostat na tak vysokou funkci. A ne je nechat veřejně vyjadřovat spokojenost nad postupem jednoho z klubů, nebo je vysílat do jiných zemí, aby tam vyhrožovali, jak mají hlasovat o předsedovi svazu, jakkoliv si o gaunerovi Berbrovi a spol. nemůžeme myslet nic dobrého. Když se pak logicky poškozený klub po do očí bijícím zářezu ozve, tak se ještě řiťolízalové ze svazu vyjádří, že se s kritikou neztotožňují. Vrcholem je potom fakt, že za pokřik: „UEFA mafia!“ dostane klub vyšší pokutu, než za vniknutí hráčů na hrací plochu.. A zase tfuj!!
A tím pomalu přecházíme k českému fotbalu jako takovému. Co je to vlastně dnes za veličinu, ten „Český fotbal“?
Jak se k našim mužstvům chovají v evropských pohárech, to jsme mohli v posledních letech v několika případech markantně vidět. Absence jakéhokoliv českého funkcionáře v evropských či světových fotbalových organizacích je vlastně dalším znakem naprostého propadu této dříve uznávané značky.
Jak jsme na tom po herní stránce, vidíme již dlouhou dobu téměř při každém měření sil ať už na klubové či na reprezentační scéně. Včerejší duel s Ukrajinou jen demonstroval, že v prozatím druhém, dejme tomu, výkonnostním sledu (z potencionálních čtyř) jsme stále jen setrvačností z nějakých těch kvalitnějších dob nedávno minulých. Až dohrajeme novou Ligu národů, dá se očekávat, že se propadneme do třetí. A tím i do nižších košů v losovacích osudích kvalifikací na velké šampionáty. Tak nějak se musíme připravit na to, že to, že „česká reprezentace od vzniku samostatného státu ještě nikdy nechyběla na Euru“, už brzy z úst českých funkcionářů slýchat nebudeme, přestože se na tento turnaj dostane téměř polovina Evropy.
Ano, přesně tam „český fotbal“ klesá - do té horší výkonnostní poloviny Evropy..

Komentáře