Hokejové vrcholy se blíží

Když už se nám pomalu blíží vrcholy hokejové sezóny, nebude na škodu se rozepsat o pár posledních (i následujících) událostech.

Česká extraliga je v semifinálové fázi. Jak jsem předkolo a čtvrtfinále nestíhal, na semíčka Liberce s Kometou a Třince proti Plzni si chci čas najít vždycky. Musím říct, že mě to moc baví. A těžko odhadovat, kdo postoupí. Blíž k postupu mají Třinec, který teď asi bude těžit s únavy západočechů po předchozím sedmizápasovém čtvrtfinále, a Liberec. Oba týmy vedou v sériích, které nabízí vyrovnané a krásné bitvy, 3:2.
Přeju to Liberci. Jsem totiž velkým obdivovatelem práce Filipa Pešána. Možná ho někteří nemusí, to jeho žvýkání na střídačce určitě nepůsobí zrovna bůhvíjak kladně. Jeho práce je ale prvotřídní a hlavně jsou za ním vidět výsledky. Ať už stál na střídačce reprezentační dvacítky, nebo v Liberci. Když si najdete nějaký dlouhý rozhovor, ve kterém se rozpovídá o hokeji, dočtete se vždycky zajímavých a podnětných názorů. Pešán se neschovává za klišé. Dokáže pojmenovat věci pravými jmény. Má velký přehled o mladých hráčích. Líbí se mi i jeho názor na hokej jako takový. Chce, aby hráči chodili v oblecích, má to být společenská událost a nemá rád, když se tento sport zbytečně degraduje nějakými projevy vulgarity. Byť i on se párkrát neubránil kritice rozhodčích, nebojí se střílet i do vlastních řad, nechovají-li se hráči tak, aby byli vzorem pro další generace. Naposledy kritizoval filmující hokejisty z obou týmů v právě probíhající sérii Liberce s Kometou. O rozšiřujícím se "fotbalovém" nešvaru nehovořil poprvé. Pešán je prototypem moderního trenéra s jasnou vizí. Dokonce se spekulovalo, že by mohl zamířit do NHL. V době, kdy náš hokej strádá, bychom si měli takového kouče vážit a hokejový svaz se snažit vytěžit z jeho pohledu na tento sport co nejvíc.

Play off fáze se rozběhla i v zámoří. Soudě podle prvních zápasů asi nemá smysl nějak předvídat. Tampa hned na začátek promrhala třígólové vedení a jako největší favorit pustila první zápas Columbusu. Marně začal i Pittsburgh nebo Nashville.
Přál bych Stanley Cup San Jose nebo Bostonu, ale stejně tak bych rád jeho hráče (Pastu, Krejčího a Hertla) viděl s lvíčkem (pardon, se slepicí, nebo co to na tom otřesném logu, kterým nechali svazoví bafuňáři zhyzdit dres, vlastně je) na prsou bojovat v Bratislavě za český národní tým. Světový šampionát se rozběhne až 10. května, později nikdy nezačínal. NHL budou v druhém týdnu turnaje hrát už jen 4 týmy, takže se dá očekávat, že kádry budou hvězdami nabité. Nebude-li mít Miloš Říha podobnou vymoženost v podobě alespoň dvou pětek složených z hráčů ze zámoří, asi to bude pro ambice českého týmu velký problém.
V minulém týdnu psali novináři, že reprezentační kouč počítá s Pavlem Zachou, ten se ale nakonec omluvil. Ze zdravotních důvodů. Říha si o tom myslí své, vzhledem k tomu, že do posledních zápasů Zacha nastoupil. Tak zrovna tohle je hokejista, kterého naprosto nemá cenu povolávat. Národní tým má být čest. Zacha byl ale viditelně vychováván jen pro NHL, nemá potřebu nějak ctít tým a už od juniorských výběrů to s jeho počínáním v kabině nebývalo to pravé. Jeho blogující otec Pavlovi svými neustálými komentáři před veřejností také zrovna nepomohl. A asi se dá čekat, že jakmile by se Zachovi nedařilo, hned by to schytal. Již druhým odmítnutím reprezentovat by to měl mít spočítané. Prostě nebrat. Už nikdy.



Komentáře