Absurdní společnost v absurdní době

  Musím se svému blogu omluvit, ale zase jej zneužiju k tomu, abych se na něm vynadával. Tedy, nechcete-li číst, jak se zase rozčiluju, dnešní sloupek ignorujte a počkejte si na nějaký příští.
 
 
  Co my to tady v Česku máme za společnost? Tak moc bychom se chtěli vyrovnat "civilizovanému" Západu, chtěli bychom mít stejné výplaty, pořád rádi srovnáváme, jak to chodí např. v Německu... Jenže, řekněte mi - bude-li německý vrcholný činitel, ať již v jakékoliv, tedy nejen sportovní, sféře, buďto v čele organizace, jejímž důležitým členům bude prokázána korupce, nebo se sám jakkoliv proviní proti všeobecné etice, zůstane tento ve svojí funkci i nadále?
  NE!
  Nezůstane! Nemá totiž nadále morální kredit a sám ze své funkce odejde! A neučiní-li tak sám, společnost jej prostě donutí.
  A u nás? Kdo byl posledním, kdo sám odešel poté, co mu byla prokázána nějaká nekalá činnost spojená s jeho vrcholnou funkcí? Co mi sahá paměť, tak Standa Gross, někdy v roce 2005. Od té doby se ve státě českém žádné sypání popelu na hlavu nenosí. Naopak, i několikrát odhalený podvodník či lhář zůstává u koryta a bez špetky studu nadále mluví do médií. Anebo, co hůř, sedí v křesle premiéra České republiky.
  Marek Malík je a byl předsedou FAČR v době, kdy unikají na světlo boží střípky ze zákulisí českého fotbalové prostředí, ovládané Romanem Berbrem. Události, které, což je na tom nejhorší, nikoho nemají šanci překvapit! Jenže činy takového charakteru, že nic jiného, než abdikace všech aktérů, není z morálního hlediska přípustná. Skoro dva měsíce už "Náčelník" snídá vězeňskou stravu, přesto nepřišel z fotbalového svazu jediný náznak nějakého podobného aktu, dávající fotbalovému fanouškovi jakoukoliv naději, že by někdy mohlo být lépe. Zatímco se dozvídáme, jak se domlouvala delegace rozhodčích, jak přesně dané figurky věděly, co mají pískat, jak bylo ovlivněné finále poháru, barážové zápasy a podobně, zodpovědné osoby se zmohly jen na to, že mezinárodního rozhodčího Královce (ano - mezinárodního, tedy dobře sloužícího a za odměnu nominovaného) za jednoznačně prokázané úmyslné ovlivnění důležitého zápasu suspendují do konce roku.
  Do konce roku!!! 9. prosince!!
  Jako to fakt vážně? Po úniku z odposlechů, že "rozumí, co se po něm chce", a po naprosto skandálním nevyloučení Frýdka v poháru i po shlédnutí videa, nebude vyloučen navždy? Aby už nikdy nepískal?
  S jakouže společností, že bychom se tu rádi srovnávali? S vyspělou? A pamatujete si, co následovalo, když byl Sam Allardyce před 4 lety dosazen do funkce národního trenéra Anglie, a poté byla zveřejněna nahrávka, kde radí, jak obejít přestupová pravidla ohledně vlastnictví hráčů třetí stranou?
  Skončil hned!
  Ale v našem chlívku, kde se podvody přestáváme snažit skrýt a čelní představitelé se nestydí ani při nejabsurdnějších výmluvných lžích, kterým by se smály i pětileté děti, které věří na Ježíška, žádné velké činy čekat nemůžeme.
  A mimochodem, z těch pár uniknuvších špín je nám už jasné, proč se žádný přední klub ani po dvou měsících nevymezil proti Berbrovým podvodům. On by totiž Románek mohl promluvit. A že sloužil všem (jen holt některým více), to je nad slunce jasné.
  A tak si můžeme být jisti, že jeho věčné pomáhání Plzni, ovlivnění finále poháru ve prospěch Sparty, i debaty s vedením Slavie o nominaci rozhodčích, se nikoho nedotkne. Karavana pojede dál.
  Pak se divme, že pro čím dál větší část společnosti je fotbal sprostým slovem.
 
 
  Člověk by si rád vybil vztek třeba nějakým tím sportem. Když je venku hnusně a bez sněhu, tak to jde jedině indoorovým. Ale, ejhle, po dvou týdnech se opět zavřou s restauracemi a hotely i všechna vnitřní sportoviště.
  Můžete si o mě myslet, co chcete, ale tohle likvidování života aktivních lidí na úkor pár jedinců, jež by ten strašný virus, kvůli kterému neexistují už asi jiné nemoci, mohl skolit, je naprosto nechutný. Nikdy jsem nebyl příznivcem konspiračních teorií, ale to, co zažíváme v přímém přenosu v letošním roce, je buďto cílený byznys farmaceutických firem, nebo tvor člověk už naprosto zcvokl. Jestli hodláme řadit milion a půl skončených životů s průměrem 79 let nad dejme tomu nějaké dvě miliardy těch, kterým se jejich život v mnohem ranějším stádiu zásadně změní (to byl odhad světové studie, kolik lidí na Zemi opatřeními utrpí zásadní finanční potíže) a může přinést mnohem víc úmrtí v blízké budoucnosti, pak asi na tuhle planetu nepatřím..
  Kde vlastně vzala dnešní lidská "společnost" tu primitivní myšlenku, že je důležité zachránit byť i jediný lidský život na úkor kvality tisícovky jiných? Co na to, že od doby propuknutí "pandemie" je třeba konkrétně v Česku již trojnásobek depresí. Tedy nemoci, která zapřičiní ročně 1500 sebevražd? Nebo proč řešit, že průměrně Češi přibrali během té šaškárny 5,5 kilogramu? Když vysoká hmotnost zvyšuje riziko výskytu cukrovky či srdečních potíží? Snažily se někdy nějak v minusti státy podporovat zdravou výživu, tedy omezování bílého pečiva, tučných či příliš slaných potravin, cigaret a alkoholu? A všichni ti, kdož hlásáte, že opatření jsou nutná, dbali jste na to, abyste se těmto potravinám, které zapřičiní ročně kolem 50 tisíc předčasných úmrtí, vyhnuli? Těžko, že?
  A komentovat, jak v době pandemie vystupují členové vlády naší vlasti, hraničí s rizikem nervového záchvatu. Hlavně, že potřebují nouzový stav. Nevymysleli kromě každý týden několikrát se měnících zákazů vůbec nic. Zhola nic. Žádnou smysluplnou ochranu ohrožené části obyvatelstva. Řádnému občanovi vzniknou jen dluhy, zvednou se daně (to samozřejmě současná vláda nechá až na té další), mládež přijde o pohyb a školní disciplínu a časem se začnou u nemalého počtu lidí projevovat potíže, způsobené zanedbanou péčí kvůli téhle hysterii.
  Ale pro média jsou to zlaté časy. Takovou čtivost článků a hořečných diskuzí u nich, to nezažili. A nic nemůže těšit redakci televizních, internetových či novinových zpravodajství více, než budování si závislosti čtenářů na informacích, které se vlastně každý den mění a můžete, nepřečetli jste-li si něco včera, dostat pokutu, neb nařízení z úterý, co mělo platit od čtvrtka, platí již od středy.
  Moc držím palce protestujícím restauracím, které nedostaly od jarního lockdownu od vlády ještě ani korunu. Občanská neposlušnost je jediná možnost, jak se z nekompentnosti české vlády nezcvoknout. Opravdu, absurdní doba..
  To, že se kvůli tomu letos nepodívám do tepla k moři a tím značně vzroste riziko poškození mých průdušek, které tropy potřebují, je oproti předchozímu jen marginální záležitost.
 
 
  A tak zbývá člověku v dnešní době jen pár trudných jistot, na které se může spolehnout. Jednou z nich je šedivá barva, kdykoliv se podíváte během dne z okna. Tou druhou, snad ještě jistější, je střelba ve stoje Lucky Charvátové. Tam byste si mohli strčit oko do otvoru terče, do kterého střílí, a nemuseli byste se jakkoliv bát o zrak. Tedy jestli se nebojíte o palec na noze.

Komentáře

  1. Můj syn by hrozně chtěl hrát florbal. Bohužel to teď moc nejde, kvůli všem těm opatřením, tak snad se vše co nejdříve zklidní a bude moct začít hrát. Leto si dokonce k Vánocům od Ježíška přál nějaké vybavení. Nejlepší jsem sehnala tady .Radila jsem se i s kamarádem a říkal, že jsem vybrala dobře.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat