Rychloblog

  Dnes, abych dostál svému slibu z posledního blogu, jen v rychlosti projdu poslední fotbalové a hokejové události.
 
  Začnu onou zmiňovanou fotbalovou Superligou. Tedy já měl takovou radost z toho, jak to dopadlo! Už jsem propadal panice, že ve fotbale žádné dobré zprávy už asi přicházet nebudou, a ejhle! Jak mám k některým postojům FIFA a UEFA výhrady, tak jejich tvrdá a rychlá reakce na hamižnou ideu 12ti "vyvolených" byla perfektní. A potěšili i fotbaloví příznivci i těch nejbohatších. To, že se jejich majitelům, kteří mnohdy nemají žádný vztah ke klubové historii, nechce zahazovat se s nějakým póvlem z jiných, než tří vybraných zemí, ještě neznamená, že s tím budou souhlasit jejich fandové. Dívat se každý rok na stejné soupeře, proboha koho to může bavit? A tak klobouk dolů, že se lidi ozvali hned. Je vidět, že lidem v Anglii rozhodně není jedno, že si jejich klub koupí kde jaký milionář, který potom nemá k tradici vůbec žádnou úctu. Viz včerejší protest fandů ManU proti rodině Glazerových.
  Líbilo by se mi ještě, kdyby UEFA tento počin měla v paměti a přestala těmto slavným jít na ruku. Kam chtějí tu finanční spirálu vyšponovat? Real dluží přes 900 milionů a Florentino Perez, jeden z hlavních iniciátorů vzniku Superligy, si drze řekne, že tento projekt zachrání "celý světový fotbal". Ale H**NO! Zachránilo by to jenom tebe a ten tvůj prachy rozhazující Real! Tak snižte výplaty, však oni se borci na trávníku nezblázní, když budou brát polovinu. Spousta lidí přišla v posledním roce a půl o práci, a tady se stále utrácí ve velkém a chce se ještě VÍC a VÍC! Ne! Zastavte to. Zaveďte platové stropy, protože jinak se bude podobná věc řešit za pár let znovu.
 
  Krátce k blížícímu se Euru.
  UEFA se nakonec odhodlala držet svého modulu po celé Evropě. Z měst, kterým bylo pořadatelství přiděleno, nebyly schopny garantovat diváky jenom Bilbao a Dublin. Ti o Euro přišli, Bilbao nahradila Sevilla, zápasy z Dublinu byly přesunuty do Petrohradu.
  Bohužel, jak se mi zprvu zdálo výhodné, že hrajeme ve Skotsku a Wembley, když v Anglii je epidemiologická situace příznivá, tak se nakonec ostrovní destinace pro českého fandu stane spíš nedostupnou. Nejenže tamní stadiony budou plny jen z 25% (naproti třeba Budapešti, Baku či Petrohradu), hlavně ale pro UK platí přísná cestovní pravidla. A to jest desetidenní karanténa ihned po příjezdu v přiděleném hotelu, kterou si sám cestovatel, jestli to dobře chápu, platí. Tím se tedy prakticky vylučuje účast jiných, než v Británii žijících Čechů. No dovede si mě představit, jak koukám prakticky na celou první polovinu Eura někde sám, na pokoji, v hotelu???? Svoje lístky na Chorvaty a na Anglii jsem tedy vrátil. Nechávám si ale vstupenky na Portugalce s Maďary do Budapešti. Tam budu (snad se to ještě nezmění) potřebovat jenom PCR test a hlavně, tamní vláda povolila 100% zaplněnost stadionu. Jestli k tomu opravdu dojde, tak to budu na plném stadionu přesně po 20 měsících. To asi zatlačim slzičku..
 
  Radostná zpráva, pro nás všechny, v hokejového Boha věřící, přišla z Kladna. Jarda Jágr by si zase po roce měl zahrát extraligu. V únoru dovrší pátý křížek, a tak by se opravdu mohla vyplnit ta prognóza, kterou jsme někdy před deseti lety z legrace říkali, že Jarda vydrží hrát extraligu do padesáti. Tak hlavně, ať můžeme zase na stadion, a vidět ho naživo.
 
  Hokejová horečka zejména v Česku bývává touto dobou na nejvyšší teplotě, ale já nevím, no.. Letos si to mistrovství asi neužiju. Diváci v halách v Lotyšsku být nemají a česká skupina se bude hrát někde v provizorní tréninkové hale. To bude asi hodně zvláštní. Nějak si nedokážu představit, jak si navodím nějakou turnajovou atmosféru. Navíc, ani na to nemůžeme do hospod. No řekněte, co to bude za šampionát? Tak možná, ať si ten případný úspěch chlapci nechají až na nějaké "opravdové" turnaje.

Komentáře