EURO BLOG 4 - další český "zápas roku", famózní Italové a další postupy favoritů

  "Zápas roku" je pojem, který novináři i televizní komentáři rádi používají, jde-li o nejdůležitější duel pro českou repre za danou sezónu. První takový jsme hráli v pondělí proti Skotům. Dneska, v pátek, je díky pondělní výhře "zápasem roku" nadcházející bitva s Chorvaty. Aby se tímto pojmem nemusel nazývat poslední skupinový duel ve Wembley, s Anglií, a aby byla velká šance, že tak budeme zase říkat až utkání čtvrtému, tedy osmifinálovému, chtělo by to proti Modričovi a spol ukopat bod.
  Se Skoty to Češi zvládli, Schick se zapsal do dějin tím úchvatným gólem, ale dnes nás čeká úplně jiný kalibr, než byli kopáči ze Skotska. Je to tři roky, co náš dnešní soupeř dokráčel až do finále mistrovtví světa. Z finálové sestavy dnes vyběhne víc než polovina hráčů, a i když se Chorvati od toho památného úspěchu trochu trápí, pořád budou velkým favoritem.
  Sám jsem zvědav, čím se vlastně dnes Češi pokusí soupeře zaskočit. Na posledním Euru jsme se se stejným soupeřem, přesně ve stejné fázi, uktali taky, ale tenkrát to bylo obráceně, my vstupovali do zápasu s nulou a Chorvati se třemi body. Tenkrát z toho byla remíza, já přímo v St. Etiénne na stadionu pětasedmdesát minut trpěl naprosto tragickou hrou Čechů, aby jsme potom mohutně oslavovali závěrečné vzepětí a remízu 2:2. Ta by se šikla (nebo Schickla?) i teď. I pro Chorvaty by znamenala docela dobrou naději na postup, vzhledem k tomu, že do posledního zápasu půjdou proti Skotům a tam by to za tři body mělo vyjít. Jen doufám, že naši trenéři i samotní hráči nezačnou hrát na ten bod už od začátku, nezabetonují to, a tím se neodsoudí do role otloukánka, co nevyleze přes půlku. Přeci jen, jak to je s naším středem obrany víme, tak by to chtělo být trochu odvážnější a třeba se pokusit Chorvaty nějakým tím gólem rozhodit. Šilhavý prý chystá nějaké změny. Uvidíme, jaké. Nabízel by se Holeš buďto místo Krále, který jak v přípravě, tak v prvním zápase proti Skotům hrál hodně pod svoje možnosti, nebo rovnou do středu obrany. Tam ale změnu nečekejme, na to je český lodivod moc "konzerva". Já bych osobně přehodil Jankta napravo, Masopustovi dal volno, a nalevo zkusil Hložka. Pokud bychom během zápasu prohrávali, tak by se hodil Barák. Třeba místo Daridy, který je sice kapitán, ale taky zrovna nezáří. Ale já to netrénuju a takhle to určitě postavené nebude. :D
  Jak to píšu, začínám být docela nervózní.. A to je teprve půl šesté ráno..
  Sakra, nebýt ve Skotsku tak brutální restrikce (a je to pěkně nespravedlivé), vstával bych dnes někde v hotelu v Glasgow, a byl bych zase u toho.. Tak třeba při tom osmifinále, no... Chtělo by to :)
  Druhé zápasy ve skupinách ještě více napověděly, na koho se letos budeme dívat jako na favorita. Ti Italové!! To je soubor! Nikdy jsem takhle hrající squadru azzurru neviděl. Ta rychlost při přechodech do útoku, jak se valili do otevřené śvýcarské obrany! Naprosto úchvatné. Taliáni, to byla vždy hlavně defenziva, diskuze, taktika, zdržovačka, a teď? Mancini proměnil italský nároďák na neskutečně fungující, a hlavně útočící(!), mašinu. Krásně se na to kouká. Jestli jim fazona vydrží, klidně to můžou celé vyhrát. Jak to tak bývá, během šampionátů si vždycky kvůli hře někoho oblíbíte, a pak jim přejete. Tohle přesně se mi teď děje s Itálií. Do osmifinále už postupuje i Wales, naopak Turci jsou pro mě totálním zklamáním. Nikdy jsem těm vzteklounům nefandil, takže jsem rád, že mají po dvou zápasech nulu, ale přesto jsem nečekal, že budou takhle bídní. Kdyby nebyli Velšani "topoři", mohli jim nasázet klidně bůra.
  Béčko podle předpokladů ovládne Belgie. Včera asi Dánům držel palce celý svět, aby po té hrůzné události z prvního zápasu, kvůli které podlehli jinak neškodným Finům, dokázali bodovat. Konečně padl brzký gól, který platil, Dánové dřeli, měli další šance... Ale pak přišlo jeho veličenstvo De Bruyne, snad už plně zotavené po finále Ligy mistrů, a byl z toho první obrat turnaje. Když to tak počítám, tak Dánsko má pořád naději na postup ze třetího místa, kdyby porazilo Rusáky nějakým vyšším rozdílem. Museli by ale čekat, jestli nestlačí další dva třetí týmy z ostatních skupin pod sebe. Škoda.
  Pořád čekám na nějaký gólový příděl, Ukrajina proti Makedoncům vypadala nadějně, ale po poločase zvadla a ještě se bála po neproměněné penaltě o výhru. Střelci zatím letos nakládají z penaltami (proměněny byly jen dvě z pěti) těžce bídně.. Takže stále nikdo nikomu nedal čtyřku, žádná divoká přestřelka. Večer Holandsko s Rakušany pěkně začalo, pak to ale dost uvadlo. Ale i tak se zatím prezentuje velmi dobře a stejně jako v předchozích dvou skupinách, i zde má favorit po dvou zápasech plný počet šesti bodů. Ukrajina : Rakousko v posledním zápase, kdy mají oba tři body, bude přímým duelem o postup. Budou oba spoléhat na remízu a čtyři body s vyrovnaným skóre na postup? Uvidíme.

Komentáře