EURO BLOG 5 - Mise (téměř) splněna

  Mise splněna. Česká repre na 95 % zvládla svůj hlavní úkol letošního odloženého Eura, kterým je postup ze skupiny.
  Remíza s Chorvatskem. Výsledek, který si před zápasem v liduprázdném glasgowském Hampden parku přál každý český fotbalový fanda. Chlapci v bílých dresech to zvládli, a to dokonce stylem, který mě osobně potěšil. Nezalezli, naopak, první poločas dokonce i poměrně obstojně kombinovali, a v našem tradičním fotbalovém zahradním studiu ve Žďárku jsme si jen kladli otázku: "Jsou Chorvati tak marní nebo ti naši kluci hrajou fakt dobře?" Asi to bude od obojího trochu. Z českého týmu po zápase se Skotskem asi spadla tíha okamžiku, výhra jim dodala pocit, že do počtu by být nemuseli, a vicemistrů světa se nezalekli a hlavně v prvním poločase předvedli hru, ze které, jestli někdo není opravdu padlý na hlavu nebo neztratil paměť, musíme mít radost. Naopak Chorvati vypadali, že se jim moc nechce běhat, a nebýt zbytečné české chyby hned na začátku zápasu (která se mimochodem opakuje, protože i v přípravě s Albánií jsme zaspali rychlou rozehrávku soupeře po faulu), mohli jsme mít třeba po dvou zápasech před turnajem nemyslitelných 6 bodů. Máme 4, vedeme skupinu, a jen nějaká drtivá prohra s Anglií a souhra nepříznivých okolností v ostatních skupinách (musely by mít čtyři třetí týmy víc bodů nebo 4 a lepší skóre než my) by nás mohla připravit o postup.
  Zase mě potěšil Schick, hodně jsem se obával, aby si třeba nezlomil nos, protože asi to nejhorší, co by teď repre mohlo potkat, je zranění nejlepšího střelce turnaje. Překvapil, cítil ve vzduchu gól, a s krví a tampony v nose pentli s přehledem proměnil. Tím šplhá nejen na prozatímní "top scorer" pozici (3 góly), ale i do srdcí fotbalových fans jako bojovník, co ho jen tak něco nezlomí. V téhle pozici jistě před začátkem turnaje u řady příznivců nebyl.
  Mimochodem - to myslel Lineker na svém Twitteru vážně, že za loket v obličeji byla penalta nařízena neprávem? Eeee? Někdy mi u těchto bývalých hráčů či starších expertů fakt připadá, že jsou myšlenkami stále v dobách, kdy hráli sami, a mohli se ve vápně tahat skoro "za koule", a procházelo jim to.. Jak mě VAR občas vytočí, když odvolá po dvou minutách gól kvůli milimetrovému ofsajdu, teď svou funkci splnil perfektně. Celkově jsou rozhodčí na letošním Euru velkým pozitivem. Minimum zbytečných chyb, žádná tolerance k simulacím, žádné zbyteční karetní festivaly. Snad to teď nezakřiknu, a ten trend si udrží dál.
  Kromě strachu o Schicka hned po úderu loktem a obavy při jedné z chorvatských šancí v závěru, jsem prošel drobnou nervovou zkouškou už před utkáním. Chlapci přitáhli na zahradu projektor, abychom si trošku vylepšili úroveň sledování. Což o to, je to lepší, než o něco menší telka. Ale taky se to musí propojit přes internet, a tedy jde přenos, jak už to tak u netu bývá, asi o půl až třičtvrtě minuty později, než by to bylo v té televizi. Hned ve vedlejší chatce měli Euro taky puštěné, takže by to znamenalo, že při případném gólu by někdo s předstihem zařval a ten gólový okamžik tím, aspoň pro mě, totálně zabil. A tím by vlastně způsobil, že po zbytku zápasu budu vědět, že když teď vidím běžet naše dva na jednoho, tak gól nedají, protože by přeci už vedle řvali gól. "Tady nikdo řvát nebude", mi jako dostatečný argument mezi asi šesti chatami nepřišlo, takže jsem nakonec, přestože jsem byl s touto obavou jediný, zbytek šestičlenné party přesvědčil, že se alespoň na náš zápas stěhovala zase ven televize. Čímž chlapcům děkuji, že na mou fotbalovou postiženost brali ohled. Sice má pan Šumný k dobru další příhodu, kterou si jistě při budoucích posezení s přáteli, rád připomene, ale to hlavní, nesledovat zápas české repre na Euru ze záznamu (protože i 50 vteřin zpoždění je ZÁZNAM) jsem si prosadil.
  Česká remíza s Chorvaty byla včera jediným fotbalovým pozitivem. Švédi se Slováky předvedli meganudu, Anglie se Skoty večer hypernudu! Tak za takový fotbal, pánové, bych vám nedal ani bod. Za tři včerejší zápasy jsme viděli jen tři góly, a ten Perišičův, který mohl Vaclík podle mě chytat, byl jediným ze hry!! Zbylé dva byli z penalt. To mě teda těžce nebavilo, a Anglie má co dělat, abych si ještě během šampionátu chtěl vzpomenout, že jim už léta fandím. Hnus. Nekoukatelnej.
  Ta večerní remíza byla nepříjemná i z toho důvodu, že, ač to zní paradoxně, zvýšila naší šanci na výhru ve skupině. Ta je totiž na pytel! Proč? A jak to tedy s našimi možnými vyhlídkami vypadá?
  Momentální stav ve skupině je následující. Česko a Anglie 4 body, Chorvatsko a Skotsko 1 bod. Čtyřbodoví hrajou v závěrečném zápase proti sobě, a Chorvati se Skoty spolu. Česko má lepší skóre než Anglie, Chorvatsko lepší skóre než Skoti. Naše výhra nebo remíza s Anglií znamená, že D skupinu vyhrajeme. Naše prohra s Anglií nás ponechá na druhém místě, nevyhraje-li Chorvatsko nad Skotskem tak, že nás přeskočí ve skóre. Naše je teď 3:1, Chorvatské 1:2. Tedy v praxi, prohrajeme-li o gól a oni o gól vyhrají, stále budeme druzí. Pokud v jednom ze zápasů bude rozdíl o gól vyšší, bude záležet, kdo dá více gólů. Bude-li rozdíl o čtyři, padáme na třetí místo.
  První místo znamená následující: Hraje se ve Wembley (tedy opět totálně na prd pro české fandy, stále platí 10ti denní karanténa do UK) a hraje se proti druhému ze skupiny F. To může být Portugalsko, Německo nebo Francie. To nechceš.
  Druhé místo je nejlepší varianta (ale je riskantní, vede pouze přes prohru s Anglií, raději těsnou), protože znamená zápas v Kodani, kam může poměrně dost lidí, a jde se na druhého ze skupiny E. Tam by sice mohlo číhat Španělsko, ale víc pravděpodobně se jeví Švédsko. Ve skupině jsou ještě Slovensko a Polsko, ale ti by museli k druhému místu zdolat Španěly.
  U třetího místa jsou možnosti tři, a rozepisovat je tu, by vás unudilo. Možnosti jsou vítězové Béčka (Belgie), Céčka (Holandsko) nebo Éčka (Španělsko, Švédsko?) a možnosti destinací jsou Glasgow (ty vole, to už néééé), Sevilla nebo Budapešť.
  Přišlo mi, že Anglie proti Skotsku jakoby kalkulovala, že se jí výhra ve skupině nehodí. Tak snad ten poslední zápas nebude totální nuda, 0:0 a nakonec pro nás to nevýhodné první místo. To by bylo takové skupinové Pyrrhovo vítězství.

Komentáře