EURO BLOG 6 - Kterak mě Šilhavý NASRAL

  Až třetí místo ve skupině. Sice vzhledem k soupeři asi lepší, než první, ale i tak byl ten včerejší fotbalový večer.. No jak bych to řekl kulantně.. Nic moc. Soupeře pro osmifinále budeme znát až v posledním možném momentě, a to zítra večer.
  I z pohledu zarytého fotbalového fandy byl zápas s Anglií ztracených 90 minut života. Zbytečný zápas, ve kterém se díky systému Eura oba týmy dostaly do schizofrenní situace, kdy je pro ně prohra lepší variantou. Zdálo se mi, že naplno hrála Anglie tak patnáct minut, náš tým sotva poločas. Jinak se to tak nějak ukopalo, že se to musí.
  A proto nechápu jednu věc!!
  Zatím jsem byl s působením trenéra Šilhavého po celou dobu coby trenéra nároďáku celkem spokojen. Stmelil tým, sázel na podobnou sestavu a raději kladl důraz na sehrání se a automatismy, což je vždycky nejlepší zbraň průměrných týmů, které nemají individuality, co utkání samy rozhodnou. Neriskuje, sází na své hráče, a až na pár výjimek to náš nároďák posouvá nahoru. Ale včera mě svou konzervativností neskutečně NASRAL. Postavil do tohoto spíše přáteláku totožnou sestavu, kterou použil i pro zápas před tím. A kterou, hádám, hodlal použít i pro osmifinále.
  Proboha proč?? Luxus v podobě postupu po dvou zápasech se na závěrečných turnajích, kdy jsou zápasy každé čtyři dny, využívá k tomu, aby si zahráli i někteří hráči, co čekají v záloze. Jednak se rozprostří zatížení na víc hráčů, ti mají potom lepší náladu, že šampionát jen neproseděli na lavičce a může to výrazně prospět pohodě v týmu. Nasazením náhradníků (alespoň části) se eliminují i nežádoucí zranění a taky se zabrání zbytečným trestům, je-li hráč v ohrožení žluté karty.
A bum! Bořil jí vyfasoval. Jako bychom si o tom před zápasem s přáteli nepsali. Hráči v karetním ohrožení se prostě, ještě, nepotřebujete-li vyhrát, nestaví! Ne, že by Bořil zrovna zářil. Ale Šilhavý ani nevyzkoušel jeho případného náhradníka pro osmifinále. Když dostal kartu, chybělo ještě asi půl hodiny. A za tu dobu jsme střídali zase ta stejná jména, jako v předchozích zápasech. Ševčík, Král (u toho si musí Spartak drbat hlavu, že ho neprodal před Eurem), Hložek...
  Včerejší nominace a střídání během zápasu je v mých očích zatím Šilhavého největší přehmat, coby trenéra nároďáku. Úplně mi zkazil večer. Barák a Kadeřábek se mohli trochu rozehrát, kdyby je případně potřeboval do dalších utkání. Takhle prosedí celý turnaj na lavičce, nebo nastoupí nerozehraní do nějakého play-off duelu, až se něco pos.....
  Prohra nás na vysněnou druhou příčku neposunula, padáme na třetí. Možné osmifinálové scénáře jsou dva. Buďto v neděli od 18:00 Holandsko v Budapešti nebo v úterý od 21:00 vítěz skupiny E (Švédsko, Španělsko, Polsko, Slovensko) opět v trapně prázdném Glasgow. Přejme si první variantu, aby byla šance pro fandy se konečně na nároďák na šampionátu naživo podívat. K tomu je potřeba, aby alespoň v jedné z dnes dohrávaných posledních skupin nepostoupil třetí tým. Musí být tedy horší než Ukrajina v Céčku, která má tři body a skóre 4:5. Ideální podoba - výhra Švédů nad Poláky a výhra Španělů nad Slováky (ne o gól od 3:2 výše). Včera mi, jakožto členovi fanklubu, přišel mail, kde jsem se ještě mohl zaregistrovat jako zájemce o lístky. Do Glasgow bych samozřejmě ani nemohl, Budapešť by byla krásná, čekal by vás druhý budapešťský blog report :)
  Ještě krátce k ostatním skupinám. Nadchli mě čtyřgólovou výhrou Dánové, kteří se tak dostali na druhé místo, i přes úvodní dvě prohry. To je ta nejlepší odměna za tu hrůzu, která je potkala při kolapsu Eriksena. Zklamala mě Ukrajina, která hrála proti Rakousku fakt marně. Čekal jsem, že to bude takový černý kůň, co bude hrát pěkný fotbal. To ale ukázali jen párkrát s Holanďany a v prvním poločase proti Makedoncům. Jinak bída. Makedonci, kteří byli na turnaji jen díky tomu novému kvalifikačnímu klíči z Evropské ligy národů, byli nakonec docela zajímavým oživením a když jsem se nad tím zamyslel, nebyl to vlastně od UEFY špatný nápad s tím jedním místem pro vítěze nejslabší "ligy". Při účasti 24 týmů už nezaberou místo někomu, kdo by hrál o mnoho lépe, a pro jednu slaboučkou zemi se tak alespoň otevře šance si užít turnaj, na který by se jinak nikdy dostat nemohl. Nejhorším týmem byli Turci, a dobře jim tak. Bez těch jejich nervových záchvatů (kterými letos naštěstí šetřili) se obejdu.
  Ta postupová matematika Eura se čtyřimi třetími postupujícími je poněkud zvláštní. Staví týmy do pozic, že je pro ně nevýhodnější být první, než třeba třetí. Přehlednost a předem daný pavouk je dobrý pro to, že se lépe plánují případné cesty fandů na vyřazovací zápasy. To je ale při tomhle systému stejně tak nejasné až do poslední chvíle, že by snad bylo lepší play off po skončení skupin losovat. Vítězové by měli výhodu, že by věděli, kde budou hrát další kolo, do dvou košů by se naházelo nejlepších 8 a nejhorších 8, zabránilo by se jen tomu, aby se stejné týmy ze skupin nepotkali dřív, než v semifinále, a bylo by po spekulacích během skupinových utkání. Každý by hrál naplno a nesledovali bychom takovou nudu, jakou byl včera ten zbytečný druhý poločas s Anglií.

Komentáře