NoVax DjoCovid se přepočítal

  Slušná blamáž, co?
  Sportovní rok 2022 začal podobně jako ten předchozí, a to jsem asi nejen já doufal, že bude loni s covidohysterií konec. Není a hraje zase hlavní roli. A první velká oběť letošního roku je hned ta největší, alespoň co se tenisové hierarchie týče. Do sítí covidových pravidel a hlavně svého vlastního pocitu nedotknutelnosti se zamotal Novak Djoković, nebo chcete-li NoVax DjoCovid.
  Párkrát jsem si tu "od plic" ulevil, jak strašně mě pravidla, která si lidstvo během pandemie nastavilo, rozčilují, omezují a jak se s nimi těžko smiřuju. Takže by se dalo čekat, že nic jiného, než nesouhlas s postupem australských úřadů, se v mém blogu (mimochodem prvním po pěti měsících, až tak jsem ztratil chuť psát) neobjeví.
  Omyl, vážení. Djokovič má, co si zaslouží, jakkoliv jsem v úplném začátku kauzy kroutil nad přístupem úřadů Austrálie hlavou.
  Ano, počínání Australanů během těch téměř dvou let, co uniknul z čínských laboratoří ten shit, je pro mě nepochopitelný. Zavírání lidí v celých městech, když se objeví byť jediný případ, sáhodlouhé lockdowny, zákazy vycházení a megapřísná opatření, které vláda u protinožců zavedla, nepochopím ani kdyby byly na ulicích ty Flégry a podobnými maniaky slibované mrazáky. Být australským občanem, jehož blízký se nemůže vrátit rok do země, kde jinak celý život žije, přestože existovaly i před vakcínou mechanismy, jak zjistit, zdali dotyčný může vir přenášet, modlil bych se denně za to, aby někdo do vládní budovy přinesl nálože s výbušninou. Jako cizinec, který ve své zemi, i přes její groteskní a chaotické vedení, taková nařízení nezažil, jsem si vždycky při přečtení toho, jak to v Austrálii chodí, jen ťukal na čelo. Ač jsem před pandemií o Austrálii snil jako o zemi, kam se rozhodně chci letět podívat, teď bych se jí vyhnul obloukem. A pokud bych tam musel, rozhodně bych se ujistil, co všechno musím před vstupem splnit.
  Djokovič, jako jeden z nejbohatších sportovců této planety, kolem sebe má nepočítaně lidí, kteří mu vstupní informace mohou zjistit. A pokud se Austrálie rozhodne, že nic jiného než očkování jako podmínku vstupu na svoje území neuznává, jakkoliv se to dnes při omicronové variantě a krátkodobé účinnosti vakcín může zdát nelogické, nebudu nad tím dál špekulovat a buď si vakcínu nechám píchnout, nebo prostě návštěvu nejmenšího kontinentu oželím. Já vím, honba za rekordním 21. titulem je něco, co ambicióznímu Djokovičovi nemůžeme vyčítat. Ale stejně jako obětoval hodiny a hodiny tréninku, mohl snad obětovat i ta dvě píchnutí. Ano, jako mladý a zdravý sportovec se asi covídku bát nemusí. Ale vakcíny přeci taky ne. A to, že má trošku zvláštní pohled na svoje tělo a je příznivcem alternativní medicíny je sice polehčující okolnost při tom, pokud ho chceme soudit, vlády jednotlivých zemí to ale při vší úctě k panu Djokovičovi fakt nezajímá. Ani to, že má trauma ze všech nepřírodních zásahů do svého organismu, a že když mu operovali rameno, probrečel prý pak několik dní, protože to byl první zásadní nepřirozený zásah pro jeho tělo, který do té doby v životě podstoupil.
  Novak měl možnost do Austrálie neletět. A na svých sociálních sítích postnout svůj postoj, že nežli by se nechal očkovat, tak raději oželí svůj toliko oblíbený turnaj. Posílilo by to jeho kredit mezi těmi, kteří si ho váží za svůj neochvějný postoj, nerozčílil by ani ty, co nemohou antivaxery vystát.
  Vybral si ale ten nejhorší způsob. Vymyslet si prosincový covid (opravdu někdo věří, že by ho dostal zrovna takhle těsně před turnajem?) a uhrát svojí účast před australskými úřady na základě výjimky. Jenže covid je dva roky po svém propuknutí už více než hra o zdraví lidí hra politická, no a tak si svou polívčičku před lockdowny zdeptanými Australany samozřejmě neváhal přihřát premiér Morrison. Zbytek téhle kauzy, která nemá žádné vítěze, jen poražené, a tím hlavním je Novak, který se potom chytil do pasti svého výmyslu, už znáte.
  Opravdu by mě zajímalo, jak se v Djokovičově týmu plán na cestu do Austrálie vyvíjel. Proč nedomysleli datum údajného prodělání covidu do detailu a ještě zatajovali pozdější cestu do Španělska na vstupním formuláři? Fakt si mysleli, že jenom proto, že umí pinkat do balónku nejlíp na světě, ho pustí s tolika nesrovnalostmi do země? Jak by ho tam ten "obyčejný lid", který si bez vakcinace nemůže dopřát skoro ničeho, uvítal s otevřenou náručí? Opravdu by mu nevadilo, že by ho místní vypískali, protože pro něj neplatí pravidla, jako pro všechny ostatní? Potom žije v bublině, a to né v karanténní, ale ve své vlastní, nedotknutelné.
  Negativní postoj k očkování se dá u některých lidí tak nějak pochopit. Navíc, když jeho krátkodobý účinek a nově se měnící varianty, dávají odpůrcům poměrně slušný argument. Ale pořád to je, i když ne dokonalá, zbraň, jak alespoň trochu tuhle hysterii zmírnit. A hlavně, každá země má nějaká pravidla. Pokud je nechci respektovat, neměl bych se tam cpát. Potom se mi nemůže stát, že uslyším, že je ve "veřejném zájmu" (strašná fráze, co??), abych daný stát opustil.
  Novak si ale myslel, že je nadčlověk, a v tom se přepočítal. Není. I když mu jde k duhu, kolik toho už v životě věnoval na charitu, pořád by mělo platit, že pravidla vstupu na něčí území dodržujeme všichni.
  Podobný přístup hodlá zaujmout i Francie, přísná pravidla pro očkování platí i pro USA. Pokud tedy Novak nevyměkne, bude se muset kvůli svému 21. rekordnímu titulu soustředit asi pouze na Wimbledon.
  Možná se tím nejlepším tenistou všech dob stane. Ale že si ho celý svět bude pamatovat jako špatného lháře, tomu už asi nezabrání.

Komentáře