Rafa - 21!

  Přesně toto je ten případ, kdy se sportovní blázen, jako já, drží, aby se dojetím nerozbrečel. Jestli někdo z vás koukal na dnešní finále Australian Open od prvního míčku, jako já, tak by mě zajímalo - našel se z vás někdo, kdo už během prvního setu věřil, že má Nadal nějakou šanci to vyhrát? Jestli jo, tak je jenom o málo menší blázen, než sám Rafa..
  Půl roku se Nadal potácel od procedúry k procedúře a sám vyjádřil pochybnost, jestli ještě bude schopen nastupovat na tenisových turnajích. A tak se před turnajem, potom co nebyl vpuštěn Djoković, favorizovali spíš Medvedev, Zverev nebo Tsitsipas.
  Když jsem viděl, jak se Nadal sotva ploužil při čtvrtfinálové pětisetové bitvě se Shapovalovem, ptal jsem se sám sebe, jestli náhodou neodstoupí z turnaje už před semifinále. Ale Berrettini na tom byl, ač o 10 let mladší, po pěti zápasech fyzicky ještě hůř, a tak se Rafa zase dostal do finále Australian Open, kde vyhrál jen jednou, před 13 lety, a potom už sbíral jenom finálové porážky.
  Finále Wimbledonu 2008 Federer : Nadal společně s Česko : Nizozemsko na Euru v Portugalsku a otočeným finále MS v hokeji 2001 Česko : Finsko mám stále na žebříčku tří nejemotivnějších sportovních zážitků v životě. Ale tenhle mač se památné bitvě Rogera s Rafou téměř vyrovná. Navíc to všechno podtrhuje fakt, jak se Nadal stal celosvětově oblíbeným sportovcem. Kamkoliv přijede, vždycky mu lidi fandí. A sami jste mohli vidět, jak za ním celá Rod Laver Arena stála. Na druhou stranu klobouk dolů před Medvedevem. Lidi proti němu byli už s Kyrgiosem, pak i s Aliassimem, s Tsitsipasem... Rusákům se prostě nefandí. Ale Daniil si to podle mě nezaslouží. I tou závěrečnou řečí ukázal, že je to nejen pan hráč, ale i mentálně vyzrálý jedinec. Ano, měl tam pár rozhovorů s rozhodčími, ale když vám lidi neustále vyřvávají do druhého podání, to se nelze divit. Rafa měl ale ve finále obrovskou podporu a i s její pomocí se po prohraném tiebreaku druhého setu vzepjal k famóznímu výkonu a s pomocí trochu se horšícího servisu jeho soupeře dojal celý sportovní svět. Jestli jste někdo vydržel v přenosu Eurosportu dál, tak jste po emotivních komentářích hostů v takzvané "kostce" mohli vidět prostřih na španělské komentátorské duo. Alex Corretja se okamžitě rozbrečel a téměř nebyl schopen mluvit.
  Řeknu to upřímně. Vždycky jsem doufal, že nejvíc grandslamů v historii bude mít Roger. Ale po zrušeném Wimbledonu 2020, což byla asi jeho poslední šance na jednadvacátý titul, už mám přání jediné - ať to prostě neni Djoković. Ať je to Rafa. Ať vyhraje i v Paříži.
  Jestli je někdo schopen ve skoro šestatřiceti letech po půl roce bez tenisu otočit finále z 0:2 a odehrát pět a půl hodiny v takové kvalitě, notabene proti stále perfektně hrajícímu Medvedevovi, tak si místo na piedestalu tenisové historie jednoznačně zaslouží. Ano, i Djoker otočil loni finále v Paříži z 0:2. Ale viděli jste v očích široké veřejnosti takové dojetí? Ne. Prostě to je jenom Djoković. Narozdíl od Rogera a Rafy si cestu do srdcí většiny fandů nenašel. Tak snad nenajde ani tu cestu na historický vrchol.
  A própos - po dnešním zisku jednadvacátého titulu je to poprvé, co vede samostatně někdo jiný, než Roger.
  Rafa21, muchas gracias!! Díky za tento zážitek!!

Komentáře