Obecně o posledních událostech

  Dnes to vezmu tak nějak obecně, protože událostí bylo mnoho, ale času na rozepisování minimum..
 
  HOKEJ:
 
  Začnu návratem ke čtvrtku, kdy se Třinec stal potřetí za sebou mistrem extraligy. Měl jsem tu čest být přímo u toho, takže jsem konečně viděl Masarykův pohár na vlastní oči, když mi to bylo upřeno před sedmi lety v šestém zápase finále v Litvínově (Třinec jej vyhrál, a tak si Litvínov přebral pohár až u nich v areně). Je fajn, že s do finále dostala Sparta, protože do o2 arény chodím na hokej fakt rád, letos jsem si to dopřál celkem čtyřikrát a už se těším, až tu bude za dva roky MS. Co se týče Třince, nehrál žádnou ofenzivní podívanou, občas mě to tedy fakt nudilo, čekat na jejich góly do třetí třetiny, ale když se podíváte, jakým stylem se prezentovali třeba poslední vítězové světových mistrovství či olympiád, bývá to už pravidelným trendem. Úspěch slavívá celek bez individualit, ale s dokonale propracovaným systémem. Nic proti Jalonenovi na lavičce národního týmu, ale to, že se nástupcem Filipa Pešána nestal Václav Varaďa, strůjce třineckého impéria (samozřejmě s výraznou finanční podporou za zády), to prostě nepochopím. Tak snad někdy v budoucnu. Je to bez debat top trenér v Česku.
 
  Dnes v noci startuje play off NHL, takže sotva skončilo to české, přeorientuju se hezky na to zámořské. A těším se moc. Letos jsem NHL sledoval jako nikdy předtím, tak jsem opravdu zvědav, jak si úspěšné týmy základní části - Florida, Colorado nebo Carolina při vrcholu sezóny povedou. Ještě v lednu by pro mě Avalanche byli jasným favoritem, ale poslední dobou mi přijde, že jejich suverenita se trošku vytrácela. Už ve druhém kole by je mohla čekat Minnesota, tak jsem na střet Makara a spol. s Kaprizovem a spol. celkem zvědav. Přál bych si finále Minnesota : Tampa, nebo Minnesota : Rangers. Ale nezlobil bych se, ani kdyby finále hráli Calgary nebo Edmonton či na východě Florida. Hlavně ne Pittsburgh nebo Washington s tím Putinofilem (to je opravdu neskutečné, že může vesele hrát dál i přes veřejnou podpodru válečného zločince). A taky ne Los Angeles, hlavně za ty dresy! :D
 
  Před blížícím se mistrovstvím se pomalu krystalizuje sestava našeho nároďáku. Z NHL zatím přijede celkem slušný ansámbl v čele s Hertlem a Vránou, navíc se v prvním kole utká Boston s Carolinou, což by znamenalo, že by mohl přijet buďto Pasta nebo Nečas. Stejně tak jsou ještě další možné posily v souboji Toronta s Tampou, třeba Rutta by se do obrany rozhodně hodil. Uvidíme. Nejsou Rusáci, takže medaile bude viset tentokrát trošku níže. Už by to fakt chtělo. I když... O finálovém víkendu budu na Roland Garros, tak doufám, že nebudeme hrát po dvanácti letech finále zrovna v době, kdy mám sedět v letadle z Paříže do Prahy. To bych se musel odpojit od zbytku světa a ještě k tomu donutit zbylé tři spolucestující.. Což nevím..
 
  FOTBAL:
 
  Včera jsem měl tu čest sledovati boj o tuzemský fotbalový trůn přímo v Edenu. První s druhým, většího zápasu by se těžko člověk nadál. Souboje, nasazení, emoce, plný stadion, fauly, penalty.. To všechno tam bylo! Jen to, co je v názvu toho sportu tam chybělo. Fotbal. Tedy nic netradičního, po utkáních o český titul se bavíme o rozhodčích, o penaltách, ale nikdy ne o tom, jaká to byla podívaná.. Zaplať pánbůh za těch 15 vzorků růžových vín u Villy Richter na pražských schodech, které mi během nedělního odpoledne vytvořili hladinku dobré nálady, kterou mi ani ta pralesní holomajzna nemohla zkazit. Nic jiného jsem stejně ani nečekal. Nezbývá, než si zase povzdychnout: "A tohle nás bude reprezentovat v překole Ligy mistrů", ať už tam bude Slavia nebo Plzeň..
 
  Letošní Liga mistrů vrcholí a zatím to vypadá na anglické finále. Tedy, již takový evergreen posledních sezón. A pokud to někdo naruší, tak buď Real nebo Barca. A právě Real by to mohl být i letos. Upřímně - když po patnácti minutách jeho průchozí obrana propouštěla hráče City do jedné šance za druhou a prohrávali brzy 2:0, fakt bych si nepomyslel, že si můžou do odvety odnést přijatelnou prohru. Ale mají Benzemu.. Kde by bez něj byli. Přes třicet gólů v lize, rozhodující trefy v přechozích kolech jak proti PSG, tak proti Chelsea. Za mě jeden z kandidátů na Zlatý míč pro letošní sezónu. Samozřejmě zatím. Čeká nás zimní World Cup, který bude mít co do rozdělování trofejí hlavní slovo.
 
  Moc bych si přál, aby Evropskou ligu vyhrál West Ham, ale jak se čekalo, ke konci sezóny stále stejné jedenáctce dochází dech a tak to vypadá, že je čeká příští sezóna bez pohárů. Ale naděje umírá poslední, třeba to ve Frankfurtu ještě zvládnou otočit. Zaregistroval jsem se na lístky na finále do Sevilly. Šance na vylosování je malá, ale třeba se to povede. I když, pokud by bylo finále Frankfurt : Rangers, asi bych se toho vzdal.
 
  TENIS:
 
  Antuková sezóna pomalu vrcholí a už za tři týdny tu máme Roland Garros. Jeho pořadatelé se viditelně nechtějí vzdát největších hvězd, takže nebudou dělat cavyky ani s Novakovým neočkováním, ani se sankcemi pro Rusáky či Bělorusy. Za mě dobře. Máme lístky na pátek, sobotu a neděli o prostředním víkendu, takže chci vidět ty nejlepší. Jelikož se bude jednat o třetí a čtvrté kolo, existuje velká pravděpodobnost, že ještě budou v turnaji nějaké Češky. Po jejím velkém entrée na amerických betonech jsem doufal, že uvidím velkou českou naději do budoucna Lindu Fruhvirtovou, po přechodu na antuku ale jakoby její hra zatím postrádala prvky té nejvyšší kvality. Sledoval jsem celé její dva zápasy na oranžovém povrchu a zatím jsou tam velké rezervy. Ale snad je to jen otázkou času. Stejně jako u její mladší sestry. Ale nejen holky Fruhvirtovic jsou nadějemi českého tenisu. Schválně, vygooglete si momentální pořadí WTA rankingu do 18 let. V první desítce najdete hned pět českých vlajek!! Smůla pro mudrlanty, co tvrdí, že ženský tenis se nedá sledovat. Vaše škoda, budete o ty krásné zážitky v příští dekádě ochuzeni..
 
  RUSÁCI:
 
  Nemůžu ae závěrem ještě nezmínit o toliko propíraném vyřazování Rusáků ze sportovního světa. Je naprosto nepřijatelné, aby jejich kolektivy působily na jakýchkoliv mistrovstvích. Co se ale individuálních sportovců týče, tam už tuto kolektivní vinu tak jednoznačně nevidím. Co může takový Medvedev dělat s tím, že hlavou jeho státu je chorý mozek? Snažil jsem se to vnímat ze svého pohledu. I my jsme si naší zemi schopni zvolit psychopaty, vždyť pohleďme na naše politické špičky. A tak se ptám, chtělo by se vám makat celý život na nějakém snu, a když by se vám ho povedlo dosáhnout, tak by vám ho sebrali, protože jste ze stejné země, jako někdo, kdo rozpoutal válku? No úplně vidím, jak si konečně kupuju ten byteček s výhledem na moře na jihu Španělska, se stadionem v dochozí vzdálenosti a najednou budu z teploučka vyhnán za to, že hlava mého rodného státu někam svrhla bombu.. Nevím, no... Pokud nikdo z nich viditelně nepodporuje Putina, pak vyřazení všech jednotlivců úplně podporovat nedokážu.. Ale chápu, situace je to složitá a žádné řešení nepovede ke spokojenosti všech..

Komentáře